"Курс гривні найближчим часом: думка експертів"

28 липня 2015

Курс гривні до вересня 2015 року на міжбанківському валютному ринку плаватиме в діапазоні 20—25 грн за долар. Про це сказав головний фінансовий аналітик агентства «Експерт-рейтинг» Віталій Шапран.

Зараз проти курсу гривні грають економіка і обсяги експорту, що стрімко знижуються, хитке перемир'я у зоні АТО, мінімальна ймовірність зриву переговорів про реструктуризацію з власниками українських єврооблігацій. Залежно від поєднання цих чинників і позиції МВФ щодо Україні, ми бачитимемо зміни курсу гривні. До вересня 2015 року на міжбанку він, ймовірно, знаходитиметься у коридорі 20—25 грн за долар», — сказав Шапран.

За його словами, на валютному ринку склалася непроста ситуація, коли НБУ використовував практично всі інструменти, що стримували девальвацію,і тепер курс гривні залежатиме домовленостей української влади з МВФ, а також від успішності переговорів щодо реструктуризації держборгу, які веде Мінфін. «Ми чекаємо, що восени у програму МВФ ймовірно буде внесено зміни, найпевніше, Фонд буде вимушений пом'якшити свої вимоги щодо золотовалютних резервів НБУ. Украй бажано переконати Фонд дозволити НБУ втручатися в процес курсоутворення за допомогою інтервенцій, хоч би на період виплат ФГВФО по великих банках, які оголосили про неспроможність», — сказав експерт.

При цьому перспективи угоди між Мінфіном і тримачами по євробондах експерт оцінює позитивно. «Якби переговори не зрушилися з мертвої точки, Мінфін України навряд чи упустив такий шанс, який йому випав 24 липня, і оголосив би технічний дефолт по виплаті купона на 120 млн дол. США. Цей крок значно укріпив би переговорні позиції Мінфіну, але мабуть у такому зміцненні вже немає необхідності, оскільки МВФ призначив Раду директорів на 31 липня і ймовірно ухвалить позитивне рішення про надання траншу», — пояснює Шапран.

Начальник казначейства банку VTB (Україна) Станіслав Верхградський припускає, що в разі інших рівних умов: стабілізації ситуації на сході країни, позитивного вирішення проблеми з реструктуризацією зовнішнього комерційного боргу України і продовження співробітництва з МВФ, курс на міжбанківському валютному ринку до кінця літа не перевищить позначку 22,50. «В основному курс коливатиметься на рівні 21,80/22,50», — говорить Верхградський.

Фінансовий аналітик Альпарі Олександр Михайленко вважає, що до вересня середній міжбанківський курс долара до гривні, найімовірніше, коливатиметься у діапазоні 22—23 грн за долар, а середній готівковий курс становитиме 23—25 грн за долар.

За підрахунками Bloomberg, сказав Михайленко, пік попиту на валюту може бути досягнутий у четвертому кварталі 2015 року, коли сумарний обсяг валютних боргових виплат по корпоративних і державних позиках досягне позначки у 4,3$ млрд. «Та й з точки зору ключових макроекономічних індикаторів передумов для довгострокового зміцнення національної валюти немає», — говорить він.

Укрінформ



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua