"Квіти й камені"

4 квiтня 2012

КРАСА

Ініціаторам виставки під такою назвою вдалося створити гармонійну картину живої й неживої природи

Юрій СЄДИХ,
доктор філософії

Здавалося б, камені й квіти — що в них спільного, що може їх поєднувати? Зовнішня краса — так, звичайно, але не тільки. Сьогодні з цього приводу вчені розгорнули широку дискусію. Багато з них твердять, що камені мають живу природу і внутрішню енергію, можуть рухатися, дихають і навіть пульсують, щоправда, частота їхнього пульсу надто повільна й непомітна — один удар на рік.

Тим часом квіти — живе диво природи, і ніхто цього не заперечить. Вони як символ прекрасного оточують нас у повсякденному житті, ми даруємо їх своїм коханим, з ними проводжаємо в останню путь близьких. Але як по-новому розкрили красу каменів і квітів талановиті руки авторів виставки, відомих київських архітекторів Юрія Пісковського та Миколи Волги! Вони запросили нас у свою творчу майстерню, у свій таємничий світ, допомогли через власне бачення наблизити до нашої свідомості й чуттєвого сприйняття краси навколишньої природи. На картинах камені й квіти — живі, вони випромінюють високу позитивну енергетику.  Картини, експонати виставки — квіти й камені; природно поєднанні, вони створюють величну картину єдності світу, як два животворящих джерела, як «інь» і «янь» доповнюють одне одного, переконуючи нас у життєдайній силі краси й любові.

Такі події покликані не тільки дарувати публіці естетичну насолоду, а вчать любити природу, берегти її від варварського знищення в умовах урбанізації й наступу технічного прогресу. Це особливо важливо усвідомити в наш час, коли в суспільстві спостерігається зниження загального культурного рівня, духовності й моралі, насаджується культ насильства й жорстокості. Тендітна, ніжна природа потребує своїх захисників, і кожен із нас має це усвідомити. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua