"Квітки надії для Чорнобиля"

6 травня 2011

АКЦІЯ

Художники створили панно, яке імітує об'єкт "Укриття" на ЧАЕС

Петро ЧУБ

У національному музеї "Чорнобиль" відбулася художньо-екологічна акція "Укриття: Захисні квіти", присвячена 25-й річниці аварії на Чорнобильській АЕС. Художники з київської арт-групи "Стронцій-90" презентували 75-метрову інсталяцію з паперових квіток, надісланих у проект з понад 30 країн світу (Росії, України, Молдови, Азербайджану, Австралії, Франції, США, Норвегії, Великобританії, Панами, Індії тощо). Це панно імітує об'єкт "Укриття", який будується над саркофагом четвертого реактору.

Один з учасників арт-проекту Олексій Бреус у далекому 86-му працював оператором АЕС і став одним з перших ліквідаторів наслідків аварії. Кожна квітка - то конкретна людина, бо квітка - символ людської душі. Наймолодшій учасниці проекту Марієчці Гнатюк з Броварів лише два роки, найстаршій було 94 (на жаль, англійки Енн Крайффорд не стало восени минулого року). До проекту її залучив 65-річний син Девід (він поклав у конверт фотографію водяної лілії). Девід написав, що в травні 1986 року, коли вибухнув Чорнобиль, в містечку Бедфорд, де він живе, було організовано загін, що займався... дезактивацією місцевої території.

В інсталяції використані квітки пересічних громадян та відомих людей, наприклад, учасниці "Євробачення-2010" співачки Альоші. Серед перших авторів панно, яке постійно розростається, - геофізик Сергій Савельєв з університету Йорк (Торонто, Канада). Багато квіток надіслали школярі з міста Кліфтон (штат Нью-Джерсі, США).

Ініціатори акції Тетяна Чеброва, Олексій Бреус та Валерій Голейко сподіваються, що вона стане безстроковою. Художники розраховують, що до 30-ї річниці Чорнобильської трагедії вдасться зібрати стільки квітів, аби створити інсталяцію в натуральний розмір "Укриття".



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua