"Квіточки є, а ягідки будуть"

6 травня 2011

ПРОГНОЗ

Виробництво плодово-ягідних культур до 2025 року зросте у вісім разів

Галина ІЩЕНКО

Торік вітчизняним аграріям вдалося збільшити виробництво плодово-ягідної продукції на 33% (до 286,8 тис. т) порівняно з 2009-м, і ця тенденція продовжуватиметься, зазначив під час робочої поїздки в АР Крим міністр аграрної політики та продовольства України Микола Присяжнюк. За його прогнозами, до 2015 року обсяги виробництва у цьому сегменті ринку зростуть у півтора раза (до 436,6 тис. т), до 2020-го - у чотири рази (до 1,1 млн т), до 2025-го - майже у вісім (до 2,3 млн т). Станеться це завдяки дії Державної програми фінансової компенсації витрат на садівництво, передбаченої до 2025 року. Зокрема, йдеться про підтримку підприємств будь-якої форми власності на створення садів, виноградників, будівництво сучасних холодильників з технологією РГС (регульоване газове середовище) для зберігання фруктів. Паралельно стимулюватиметься будівництво складів для зберігання овочів, додав очільник Мінагропроду.

- Зараз попит на фрукти та овочі зростає, і наше завдання - скористатися цим і не допустити звикання українського споживача до імпортованої продукції, - наголосив Микола Присяжнюк. - Тому ми домовилися з прем'єр-міністром, що з наступного року передбачимо в бюджетній програмі певну компенсацію на зберігання сільськогосподарської продукції на сертифікованих складах. Адже, як показав аналіз ринку, деякі фермерські господарства будують склади для зберігання, але завантажують їх лише 30-35% і при цьому не надають послуг зі зберігання сільгосппродукції інших виробників. Відтак, міністерство планує зобов'язати власників складів вести контроль за завантаженням і надавати послуги зі зберігання продукції.

Як зазначила у коментарі "Урядовому кур'єру" керівник аналітичного департаменту "Консалтингової Агенції ААА" Марія Колесник, 2,3 млн тонн плодово-ягідної продукції, які запланував вирощувати до 2025 року Мінагропрод, - занадто багато для внутрішнього ринку. Адже Україна імпортує лише 210 тис. тонн плодово-ягідних без врахування різних заморських фруктів - бананів (200 тис. т.), цитрусових тощо, що не вирощуються на території України через природно-кліматичні умови, уточнила вона. При цьому у структурі імпорту 80% - яблука, інше - груші, сливи тощо. А все тому, що у нас багато старих садів і вони вже не є товарними, для нових, щоб їх закласти, потрібні інвестиції та роки, аби вони почали плодоносити і давати врожай.

За таких обсягів виробництва плодово-ягідної продукції варто, насамперед, говорити про експорт на світові ринки, зважаючи на значне зростання населення на землі, переконана експерт. При цьому Україна могла б бути постачальником не лише свіжих чи заморожених фруктів та ягід, а продукції з них - джемів, варення, соків компотів. Якщо вдасться реалізувати увесь цей ланцюг на високому якісному рівні, включаючи зберігання, переробку продукції, це буде великим проривом для України. Збільшення ж споживання населенням залежатиме від того, чи зростатимуть доходи населення, бо це не є товар першої необхідності, вважає Марія Колесник.

Відтак, найбільшими ринками збуту вітчизняних ягід та фруктів, за прогнозами експерта, могли б стати Росія, що знаходиться на півночі і має менше можливостей для вирощування ягід та фруктів, а також країни Євросоюзу, де рівень споживання плодово-ягідної продукції вищий і гаманці товщі. Але тут усе залежатиме передовсім від якості нашої продукції та чи буде підписана зона вільної торгівлі з ЄС.
 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua