"Лауреатам - премії, музею - картини "

Світлана ГАЛАУР
8 листопада 2012

 

 

ВІДРОДЖЕННЯ. Ось уже другий рік поспіль на Харківщині вручають премію імені Іллі Рєпіна. Як і за радянських часів, її присуджують митцям за найкращі твори живопису, скульптури та декоративно-прикладного мистецтва. Із 23 робіт, які надійшли на нинішній конкурс з Харкова, Луганська , Сум, Сімферополя, Севастополя й Івано-Франківська, журі в ході таємного голосування, визначило лауреатів. У номінації «Живопис та графіка» цього звання удостоївся Заслужений художник України Сергій Кондрашов за роботу «Отец Павел». Ще два конкурсанти – художники прикладного мистецтва  Ольга Єрофєєва та Ігор Моргунов стали лауреатами в номінації «Монументальне та декоративно-прикладне мистецтво» за шість панно «Харківські вікна» на станції Харківського метрополітену «Олексіївська». А в номінації «Скульптура» звання лауреата здобув Мамедов Катиб Сафар огли за роботу «Очікування». Розмір призначеної премії, яку одержали переможці конкурсу кожної номінації, склав 18 тис. грн. Сьогодні вона повністю фінансується з обласного бюджету, але наступного року може бути збільшена за рахунок допомоги меценатів. Також планують збільшити організатори, якими стали Харківська облдержадміністрація та Харківська обласна рада, й кількість номінацій та учасників.  Вони сподіваються, що в майбутньому, відроджена ними премія, одержить статус державної.

– Брати участь у такому презентабельному конкурсі – це велика честь, –сказав один з нинішніх лауреатів Сергій Кондрашов.– Я зовсім не чекав на перемогу, яка для мене, стала особливо дорогою. Адже я випускник інституту імені Рєпіна, навчався у тих самих залах, де вчився, а потім і викладав сам Ілля Юхимович.

За словами Сергія Кондрашова, зв’язок часів, який по особливому усвідомлюється тут, на батьківщині Іллі Рєпіна, допомагає відчути ще й чудовий музей. А велика кількість висококласних картин, які зібрані в ньому, просто вражає! Тож лауреати подарували Художньо-меморіальному музеїю імені Іллі Рєпіна і свої власні роботи. Зокрема, Сергій Кондрашов залишив там свій пейзаж.

 

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua