"Лечу на Січ!"

Наталя ЗВОРИГІНА
28 серпня 2015

Цікава постановка, професійне виконання, енергетика безмежного простору на лоні Дніпра подарували столичним глядачам незабутні враження. Фото автора

Знаменний привіт від легендарної Хортиці привезли у столицю запорізькі діячі мистецтв: на Співочому полі в Києві просто неба представили театралізоване ландшафтне дійство за мотивами опери С. Гулака-Артемовського «Запорожець за Дунаєм».

У масштабному мистецькому проекті Запорізької обласної філармонії задіяно понад 150 виконавців, зокрема козацький ансамбль пісні і танцю «Запорожці», академічний симфонічний оркестр, вихованців школи Всеукраїнської федерації «Спас».

Опера «Запорожець за Дунаєм» Семена Гулака-Артемовського оповідає про козаків, які після розгону Запорозької Січі 1775 року вирушили за Дунай, де й побудували нову Січ. Але туга за Батьківщиною крає їхні серця, вони всією душею прагнуть скоріше повернутися на рідну землю й відродити колишню козацьку славу.

— Ми прагнули показати зв’язок історичних подій із сьогоднішнім днем. Лейтмотив опери нині вельми актуальний. У 1775 році цариця Катерина розігнала козацьку Січ, а нині «цар Путін» прагне знищити Україну, — коментує постановку головний режисер Анатолій Галімон. — До того ж він вдається не тільки до силових методів, а й до пропаганди. Протистояти цьому шквалу ми прагнемо творчими методами — нашою постановкою. Сьогодні слово в устах наших діячів мистецтв стає реальною зброєю.

Справді, вистава зібрала на Співочому полі справжній аншлаг, а коли  артисти виконували «Молитву за Україну», всі глядачі встали і підспівували хору. Неповторність проекту полягає в поєднанні музичного матеріалу опери із сучасними вимогами до видовищних постановок і оригінальними технічними рішеннями.

— У канву класичної опери ми ввели додаткові сюжетні сцени — традиційні для нашого Запорізького краю козацьке віче на Хортиці і народний весільний обряд, — розповіла художній керівник козацького ансамблю пісні і танцю «Запорожці» Лілія Грінь.

Цікава постановка, професійне виконання, чудові ландшафтні декорації,  енергетика безмежного простору на лоні Дніпра подарували киянам і гостям столиці незабутні враження, занурили в атмосферу козацької доби. Керівник проекту — генеральний директор Запорізької обласної державної філармонії заслужений працівник культури України Ірина Конарєва розповіла, що прем’єра постановки пройшла в Запоріжжі торік.

— Представляти край у столиці — для нас велика честь, — сказала вона. — За найскромнішими підрахунками, на виставу  зібралися понад 2 тисячі глядачів.

Захід відбувся за підтримки Міністерства культури та Київської державної адміністрації.

—  Ми вкотре переконалися, наскільки щедра на таланти наша українська земля. У мистецтві й культурі немає периферії, — зазначив заступник міністра культури  Ростислав Карандєєв.

А  голова Запорізької облдержадміністрації Григорій Самардак так прокоментував цю подію: «Запоріжжя — не тільки військовий форпост нашої держави, це центр культурного життя, культурне серце країни. Вистава «Запорожець за Дунаєм», яку ми привезли до Києва, —  наш подарунок всій Україні». Цього дня в Києві проходили понад 180 культурних заходів, але фурору, який викликали запорізькі артисти, вони не затьмарили.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua