"Легка їжа, сон та дозовані навантаження зарадять весняній втомі"

27 лютого 2013

ЗДОРОВ’Я. Перехід від зимової «сплячки» до більш активного способу життя навесні має бути поступовим, оскільки різке збільшення навантажень може викликати проблеми з адаптацією організму, ознакою чого є гіповітаміноз, передає УКРІНФОРМ.

Про це розповів лікар-терапевт Київського центру клінічної імунології Сергій Сапегін.

«Гіповітаміноз – це складова порушення адаптації організму до нових умов, тому навесні слід переглянути навантаження, змінити раціон харчування і перейти на продукти, які легше засвоюються, та збільшити час на сон», – сказав він.

Фахівець пояснив, що авітаміноз є однією з патологічних реакцій організму при проблемах адаптації, тобто це важкий стан, а гіповітаміноз виникає досить часто, як правило, у періоди міжсезоння. Проблема весняного гіповітамінозу пов'язана з тим, що взимку люди традиційно знижують фізичну активність, а з приходом весни її збільшують. Це створює додаткове навантаження на нервову тканину, м'язи, імунну систему, а запаси вітамінів та мікроелементів, які є своєрідним «пальним» для організму, за зиму зменшуються.

«Гіповітамінози, принаймні в останнє десятиліття, в Україні головним чином виникають саме з тієї причини, що імунна система не витримує додаткового навантаження», – вважає Сапегін.

Він розповів, що нестача кожного з вітамінів має свою клінічну картину, але спільною ознакою гіповітамінозів є млявість, сонливість, психоневрологічна дратівливість, пов'язана саме з нестачею енергії для підтримання основного обміну в організмі, а також слабкий опір хворобам. За словами лікаря, така клінічна картина характерна для чоловіків, жінок і дітей, однак, у юному віці гіповітамінози перебігають дещо більш виражено, оскільки дитячий організм росте, а відтак потребує більше енергії та вітамінів.

Аби полегшити організму проблеми адаптації до роботи в нових умовах, імунолог порадив навесні зменшити споживання м'яса і продуктів, багатих на тваринні жири, тому що на їх засвоєння організму потрібно більше енергії. Перевагу слід віддати продуктам рослинного походження – овочам, фруктам, а також першим стравам. Окрім того, у весняний період краще не тільки збільшити час на сон, а й скоригувати його режим, тобто раніше вставати і лягати спати. Фахівець пояснив це тим, що, оскільки сонце встає раніше, відповідно зміщується час збудження нервової тканини людини, тому навесні краще прокидатися трошки раніше, ніж взимку.

Відповідаючи на запитання, чи можна запобігти гіповітамінозу шляхом прийому штучних вітамінів, Сапегін зазначив, що ставиться до них «дуже скептично», принаймні до таблетованих вітамінних комплексів. За його словами, взаємодія вітамінів у клітинах завжди відбувається за участю мікроелементів. Наприклад, вітамін Е стає ефективнім тільки тоді, коли поєднується у нашому організмі з мікроелементом селеном, пояснив фахівець, і деякі фармкомпанії випускають такі комплекси. Але щоб виготовити таблетовані мультикомплекси, в яких створені ефективні пари вітамінів і одного або кількох мікроелементів, як робить наш організм при засвоєнні цих речовин з продуктів, рівень фармкомпаній має бути дуже високим.

«Натомість дуже часто пропонується якийсь «хімічний навал». Тому я вважаю, що краще все ж таки отримувати вітаміни від матінки землі – тобто з того, що на ній росте, по ній бігає, літає та плаває», – підсумував імунолог. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua