"Лелекам знову є куди повернутися"

Світлана ІСАЧЕНКО
30 сiчня 2013

ДОБРІ ВЧИНКИ

Енергетики Прикарпаття подякували школярам, які брали найактивнішу участь у незвичайній програмі

Директор філії «Калуський РЕМ» Олег Тутка отримав дещо незвичайний лист. Вихованці Зборянського навчально-виробничого комплексу просили відновити зруйноване грозою лелече гніздо, яке здавна прикрашало верхівку старої верби на одній із сільських вулиць. «Добре, що пташенята на той час уже підросли, — писали діти. — Старі й молоді лелеки з понівеченого гнізда розмістилися на стрісі сусідньої хати. А коли настав час залишати рідну землю, зробили коло над церквою і полетіли. Ми хочемо, щоб вони навесні знову до нас повернулися».

Енергетики пообіцяли підняти понівечене негодою гніздо на спеціальній опорі-платформі, як зазвичай це роблять, аби зберегти лелечі «домівки». У такий спосіб їх найчастіше переносять з опор ліній електропередач.

— Ми давно спостерігаємо за лелечими гніздами, діти навіть складають фотоальбоми з власноруч зроблених знімків про літні пригоди лелечих родин, — розповідає вчителька географії Зборянського НВК Ярослава Скубу. — А торік навесні майстер Калуського РЕМ Назар Васильчишин розповів нам про освітню програму «Лелека», запроваджену Прикарпаттяобленерго для залучення дітей до охорони білого лелеки, збору наукової інформації про його популяцію та інвентаризацію гнізд. Ми радо приєдналися до неї і описали за всіма вимогами спеціалістів Західноукраїнського орнітологічного товариства 13 лелечих гнізд. Цього року охочих спостерігати за білими лелеками у нас буде ще більше.

Найактивніші школярі області, які взяли участь у цій програмі, та переможці творчого конкурсу «Наш лелека» нещодавно отримали від ПАТ «Прикарпаттяобленерго» подарунки — персональні екосумки, блокнотики та ручки, а для всього класу — проектори, відеокамери і фотоапарати. Серед переможців, окрім зборянців із Калуського району, учні двох сільських загальноосвітні шкіл Галицького району. 

До речі, освітня природоохоронна програма «Лелека» Івано-Франківської енергокомпанії стала переможцем IV Національного конкурсу бізнес-кейсів з розвитку корпоративної соціальної відповідальності. А торік у грудні отримала схвальні відгуки Міжнародної виставки соціальних та екологічних проектів CSR Market Place, що відбулася у Стамбулі. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua