"Лицар легендарної «Марічки»"

Світлана ІСАЧЕНКО
30 листопада 2012

НЕЗАБУТНЄ

Буковина відзначила 80-річний ювілей   народного поета-пісняра Михайла Ткача

Йому відмовляли в авторстві його пісень. Усі, хто слухав, співав (а співав увесь світ) «Ясени», «Сніг на зеленому листі» й особливо чарівну «Марічку» (отам де   «… я до твого серця кладку прокладу»), свято вірили, що це пісні з народу. Бо линули вони від самої душі, повнилися найсвітлішими почуттями.

Дитинство й юність Михайла Ткача цілковито пов’язані з Буковиною та Чернівцями. В ці ювілейні дні у школах, клубах і бібліотеках області, в музеях та чи не на всіх сценах краю відбулися присвячені митцю концерти, поетичні читання, творчі зустрічі, конференції, тематичні виставки, вечори-спогади і навіть літературні подорожі. Щоб кожний охочий міг ознайомитися із творчістю Михайла Ткача, пройти його життєвими і творчими стежками, розроблено спеціальний туристично-екскурсійний маршрут.

Муніципальна бібліотека ім. Добрянського розгорнула для своїх відвідувачів найповніше зібрання друкованого слова про митця (збірки поезій, статті, книжки, творчі доробки) у тематичній виставці «На добрі спогадання про поетичну нашу юність». Такий напис власноруч зробив Михайло Ткач у своїй черговій поетичній збірці «Зазим’є» на честь друга, відомого літературознавця Анатолія Добрянського. Саме Анатолій Миколайович (на початку 50-х молодий студент філфаку Чернівецького університету) у складі чоловічого університетського квартету зі сцени обласної філармонії вперше виконав легендарну «Марічку», написану молодим композитором (вони всі були тоді молоді і до нестями талановиті) Степаном Сабадашем на слова студента Чернівецького медінституту Михайла Ткача.

У Михайла Миколайовича — народного артиста України, заслуженого діяча мистецтв (а ще — кінодраматурга, перекладача, прозаїка і публіциста, лібретиста, активного культурно-громадського діяча, першого в нашому краї лауреата Державної премії ім. Т. Г. Шевченка) було багато друзів — не злічити. У день ювілею гості завітали до меморіального музею-садиби у село Лукачани, що на Кельменеччині, де народився поет і де із вшанування його пам’яті розпочалося мистецьке свято «Талантом вигойдана пісня».

— Це була Людина з великої літери, яка зробила дуже багато для нас і для Буковини в цілому, — зазначив у одному зі своїх ювілейних виступів відомий буковинський поет Василь Васкан. — Я мав щастя дружити з Михайлом. Його твори і досі для мене є чимось визначним і особливим.

А мелодія «Марічки» вже багато років із дня у день рівно о 12, коли сонце у своєму зеніті, звучить з ратушної вежі Чернівців. 

Композиція з творчого вечора, що відбувся на честь ювілею поета у
Центральному палаці культури Чернівців.
Фото надане прес-службою Чернівецької міськради



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua