"Лікування військових буде ефективнішим"

Олександр ДАНИЛЕЦЬ
16 червня 2016

Про таке обладнання військовим медикам відомо давно, бо воно дуже ефективне і повернуло до повноцінного життя багатьох поранених по всьому світу. Тепер завдяки допомозі й підтримці НАТО воно є і в Україні.

Представник одного з натовських трастових фондів із Люксембурга закупив його в Німеччині, доправив на Полтавщину, змонтував і показав, як ним користуватися. В комплект входять електромеханізми для розроблення після травм і операцій суглобів і кісток, прилади для лікування цереброваскулярних, серцево-судинних, гастроентерологічних захворювань. Подарунок коштує приблизно 65 тисяч євро. Поки що «Нові Санжари» єдиний медичний заклад, де є таке обладнання. Про це на церемонії відкриття кабінету фізичної реабілітації центру повідомив командувач Нацгвардії України генерал-лейтенант Юрій Аллеров. За його словами, незабаром аналогічне медичне обладнання з’явиться ще у кількох лікувальних центрах. Співпрацю з трастовими фондами НАТО й благодійними організаціями розвиватимуть.

Зроблена закордонними фахівцями штучна рука члена всеукраїнської асоціації учасників АТО киянина Вадима Свириденка працює як справжня. Фото автора

Нині українці можуть розраховувати на допомогу п’яти трастових фондів НАТО. Про це розповів керівник Офіса зв’язку НАТО в Україні Александер Вінніков. Уточнивши, що вже на найближчому засіданні комісії Україна — НАТО Варшавського саміту представлять розширений пакет допомоги нашій країні. Й однією із складових буде допомога в реабілітації поранених. Її надаватимуть медичним закладам Львівської, Київської, Харківської областей. В Україну направили радників з військово-медичних питань.

— Ми демонструємо, що наша організація має не тільки військове й політичне лице, а й гуманне. Ми турбуємося про життя людей, — зазначив керівник проектів доктор Фредерик Пежо. — Вже надали відповідну підтримку чималій кількості військовослужбовців Міноборони, а тепер допомагаємо нацгвардійцям України. Вже вручили сертифікати військовослужбовцям, які професійно навчалися за наш кошт. Організували спортивну реабілітацію в Києві. Профінансували і тренінг для фахівців Нацгвардії, який вони пройдуть у Хорватії. За півтора року організували понад 20 конференцій, семінарів, експертних візитів. Таким чином своєю підтримкою за цей період ми охопили понад 1,5 тисячі ваших фахівців.

Подякувавши гостям, очільник Полтавської ОДА Валерій Головко повідомив, що в їхньому краї з 2014 року діє обласна цільова програма щодо реабілітації поранених військових, які повертаються після служби на сході нашої держави. Тепер з новітнім медичним обладнанням програма й надалі діятиме. Валерій Головко сподівається, що завдяки цій медапаратурі відновлять здоров’я не тільки нацгвардійці, а й інші полтавські військові та члени їхніх сімей. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua