"Ліногравюри, як і літописи, не горять"

Валерій МЕЛЬНИК
19 листопада 2015

Про це під час історичної години, присвяченої 110-й річниці від дня народження цього видатного земляка, повідомили у Волинському краєзнавчому музеї.

Присутні мали змогу не лише послухати лекцію про життя, творчість та трагічну смерть українського графіка, активного учасника ОУН-УПА Ніла Хасевича (1905 — 1952 рр.), а й подивитися на оригінали його малюнків, представлених на виставці «Талант, народжений для боротьби».

Свого часу чимало з них збереглися завдяки патріотизму нині покійного вже офіцера КДБ Юрія Хлопука. Коли нищили архіви цього відомства, саме він не допустив, щоб полум’я навіки поглинуло пам’ять про одноногого випускника Варшавської академії красних мистецтв, який до останнього подиху боровся проти тоталітарної системи, за волю українського народу і його державність.   

— До широковідомих графічних творів «Зота», як називали його друзі по боротьбі, недавно додалися два десятки нових, досі не відомих мініатюр, що були знайдені і передані в державний музейний фонд на Рівненщині, — розповів «Урядовому кур’єру» заслужений працівник культури України директор Волинського краєзнавчого музею Анатолій Силюк. — Нові матеріали поповнили і волинське зібрання про криваву боротьбу 1940-х — 1950-х років. Зокрема, родина журналіста Богдана Берекети, який одним з перших почав писати правду про національно-визвольні змагання українців, передала нам оригінали двох раніше не відомих мініатюр та карточки на Хасевича з картотеки  радянської політичної поліції.

Ці знахідки ще раз підтвердили відомі слова про те, що талант за будь-яких обставин знайде дорогу до людей. Адже талановиті ліногравюри, що побачили світ у підпільній друкарні, як і літописи того та інших часів не згоріли.

Учасники історичної години також побачили унікальні речі періоду Другої світової війни, макет повстанської криївки, в якій жили українські партизани, та переглянули фільм «Здобути або не бути» — відеоісторію цього геніального художника часів боротьби УПА.

Продовженням справи патріота стали і представлені на виставці сучасні бофони, створені молоддю у 2014-му на основі мініатюр головного художника УПА. Вони використовувалися при збиранні грошей для нинішніх українських воїнів, що ведуть збройну боротьбу із теперішніми московськими окупантами.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua