"Лісникам потрібна допомога правоохоронців"

Євдокія ТЮТЮННИК
5 березня 2016

У Козелецькому лісництві ДП «Остерське лісове господарство», що на Чернігівщині, вікові красені-дуби викликають сверблячку не на одних загребущих руках. Адже їх заборонена до експорту деревина високо цінується, і закордонні покупці дають за неї великі гроші. От і в урочищі «Темний ліс» браконьєри спиляли два велетні. Добре, напевне, упріли, тому що наступні дев’ять  помічених зарубками столітніх дубів упродовж ночі звалити не подужали. Тож майстер лісу Олег Онопрієнко те неподобство виявив. І зрозумів, що браконьєри повернуться, аби завершити свої чорні справи. Адже випиляну найціннішу деревину підкотили ближче до дороги. А там навіть вантажна автівка не потрібна — закинуть у мікроавтобус — і тільки смуга ляже.

Лісівники, порадившись, вирішили зробити засідку. Довкола дубів було замасковано металеві «кішки», котрі заввиграшки прохромлюють колеса всюдиходів. Олег Онопрієнко зачаївся в гущі дерев, заглушив мотор машини і вимкнув фари. У повній тиші і темряві минуло кілька годин. Нарешті почулося ревіння потужного двигуна і біля дубів із зарубками замерехтіло світло ліхтаря. А по вкритій темрявою машині лісника відкрили прицільний вогонь. Олег Онопрієнко залишився живим тільки завдяки швидкій реакції: викотився з машини і впав на землю. Чоловік вважає, що крадії мали прилади нічного бачення, оскільки вгледіти машину в повній пітьмі серед дерев неозброєним оком неможливо.

Далі події розгорталися швидко: зрозумівши, що їх помітили, злодії відразу  дали драла з місця крадіжки. Адже за межами лісу його господарі не мають права їх зупиняти. Та й ні боронитися, ні затримувати озброєних браконьєрів з хижацькими повадками неозброєні лісівники не мають змоги.

Збитки від двох спиляних дубів становлять понад 37 тисяч гривень. Та чи відшкодують їх зловмисники — велике питання. Адже правоохоронці їх поки що не знайшли.

Це не перший випадок, коли в чернігівських лісах стріляють у лісників на ураження. Тож  допомога правоохоронців потрібна не лише в розслідуванні цих випадків, а й на практиці — під час подібних нічних рейдів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua