"Літературні відкриття року"

27 лютого 2016

Київська організація Національної спілки письменників України вперше обирала трьох письменників у номінації «Літературні відкриття року». Таким чином організатори вирішили заохочувати раз на рік кращу українську дебютну прозу. Зазначу, премію не можуть вручати одному автору двічі.

Голова організації Володимир Даниленко свого часу долучився до створення форматів літературних конкурсів «Золотий Бабай», «Коронація слова» та дебютної прози про Київ при міськраді. У 2015 він започаткував нову премію і очолив журі. Пан Володимир пояснює: «У кожній розвинутій літературі світу є премія для дебютантів. Вона дає поштовх для подальшого розвитку письменника. Саме з її вручення починається увага до творчого розвитку лауреата. На конкурс молодь здебільшого надіслала твори в жанрі фентезі».

До складу журі входили шестеро фахівців — письменники, поети, критики і кінодраматурги. Шорт-лист містив 12 авторів. Книги лауреатів премії «Літературні відкриття року» видав «Поліграфсервіс». По одному примірнику книжок ініціатор конкурсу Володимир Даниленко передав до музею літератури.

Твори на конкурс за 2016-й журі очікує 1 січня наступного року. Єдина вимога — вони мають бути українською мовою.

Дерев’яні статуетки сов отримали:

Перша премія і 4 тисячі гривень — Світлана Єременко за книгу оповідань «Терикони під літаком». Це соціальна проза, присвячена проблемам Донбасу. Твори автора публікують у літературній періодиці України і за кордоном.

Друга премія і 3 тисячі гривень — Наталія Куліш за книгу оповідань та есе «Танок самотнього метелика». 112 сторінок про кохання під час Майдану і АТО. Нині автор працює над книгою верлібрів і над романом про те, «наскільки складно боротися з собою, пересилювати генетику і родовід».

Третя премія і 1 тисяча гривень — Марія Косян за роман-антиутопію в трьох частинах «Коли в місті N дощить». Дія відбувається в ХХІІІ — ХХV століттях. 

Георгій-Григорій ПИЛИПЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua