"Літопис українського іконопису"

Павло ЛАРІОНОВ
21 грудня 2012

Павло ЛАРІОНОВ
заслужений працівник культури
для «Урядового кур’єра»

ВИДАННЯ. Глибоку за змістом, новаторську за концепцією, ілюстровану раритетами національної духовної спадщини монографію професора Дмитра Степовика «Історія української ікони Х — ХХ століть» висунуто відділенням літератури, мови та мистецтвознавства НАН України на здобуття Національної премії імені Тараса Шевченка 2013 року.

Третє видання  популярної книжки — свідчення того, що в масового читача і шанувальників українського сакрального мистецтва вона має великий попит. Я сам не раз був свідком,  коли цю прекрасно оформлену поліграфічно книжку дарували найвищим достойникам — національним і закордонним.

Це видання знане далеко за межами України. Нині вона є у найбільших бібліотеках світу. Особлива цінність книжки в тому, що вона вивела український іконопис із тіні візантійського та російського. Перед нами постає історія української ікони як досягнення однієї з провідних шкіл світового сакрального мистецтва. Дмитро Степовик обгрунтовує цю історію на глибоких дослідженнях, порівняннях, аналізах іконографії, стилів, манер письма, на творчому доробку багатьох  майстрів пензля.

Усі три видання книжки є великим внеском в українське національне мистецтво, в нашу культуру. Тарас Шевченко, який мав прямий стосунок до іконописання (доведено, що він малював і реставрував ікони), порадів би нині, що нація має такого дослідника і популяризатора українського іконопису.

Дмитро Степовик — доктор мистецтвознавства, філософії й теології, академік, завідувач відділу образотворчого мистецтва в Інституті мистецтвознавства, фольклористики й етнології імені М. Рильського та завідувач кафедри релігійної філософії Київської православної богословської академії УПЦ Київського патріархату. Його риторське слово про українське образотворче мистецтво лунало з кафедр престижних інституцій у багатьох країнах Західної Європи, в Канаді й США. Усі, хто близько знає Дмитра Власовича, можуть засвідчити його незмінну  любов до рідної української мови, культури, образотворчого мистецтва. Його «Історія української ікони Х —ХХ століть»  заслуговує на високе поцінування — відзначення Національною премією України імені Тараса Шевченка. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua