"Литва не сумнівається у нашому виборі"

Юрій МЕДУНИЦЯ
17 серпня 2015

Почастішали робочі візити до України глав зовнішньополітичних відомств країн ближнього зарубіжжя. Не встиг відбути на батьківщину очільник білоруського МЗС Володимир Макей, а до України вже прибув його литовський колега Лінас Лінкявічюс. За традицією, поважний гість зустрічався з вищим керівництвом нашої держави.

Наріжним каменем переговорів залишається, на жаль, ситуація на Донбасі. Петро Порошенко подякував керівнику литовського МЗС за незмінно активну підтримку нашої держави у відстоюванні суверенітету і територіальної цілісності, за надання гуманітарної допомоги переселенцям із постраждалих районів Донбасу, за оздоровлення дітей та реабілітацію поранених в АТО українських воїнів. «Литва наш давній та щирий друг і надійний партнер», — заявив Президент.

Він поінформував свого литовського гостя про поточну ситуацію на сході, акцентувавши на значному загостренні протистояння на лінії розмежування.

Лінас Лінкявічюс запевнив Президента у готовності Литви і надалі всебічно підтримувати Україну, зокрема шляхом консолідації зусиль світової спільноти для припинення агресії проти нашої країни. У цьому контексті Петро Порошенко відзначив системну роботу, яку проводить на міжнародній арені Литва як непостійний член Ради Безпеки ООН.

Сторони обмінялися думками про перспективи взаємодії двох держав у межах імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС та запровадження безвізового режиму для українських громадян.

Лінас Лінкявічус підтвердив намір Литви й надалі сприяти Україні на шляху європейської інтеграції, а також у процесі широкомасштабних внутрішніх перетворень, зокрема в сфері електронного урядування, повідомляє прес-служба Президента.

Обговорено й питання тіснішої взаємодії між Литвою та Україною у військово-технічній галузі, особливо в межах діяльності українсько-польсько-литовської бригади.

Співрозмовники підтвердили зацікавленість у продовженні активного політичного діалогу на високому рівні, зокрема за допомогою офіційного візиту в Україну наприкінці серпня Прем’єр-міністра Литви Альгірдаса Буткявічюса та підготовки 8-го засідання Ради президентів України та Литовської Республіки.

А від імені вітчизняного уряду головного литовського дипломата вітав Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Поважний гість укотре висловив тверду політичну підтримку України і запевнив у незмінній готовності литовських партнерів до якнайтіснішої співпраці з питань миру та безпеки, реформ, здійснюваних Кабінетом Міністрів України.

Арсеній Яценюк подякував за відчутну і дієву допомогу литовських партнерів і побратимів, відзначаючи внесок литовських фахівців у впровадження нового передового досвіду задля проведення реформ в Україні, а також гуманітарну і фінансову допомогу, яку вони надають нашій державі для реабілітації українських військових, тимчасово переміщених осіб та відновлення Донбасу.

Окремо глава уряду висловив вдячність за постійну підтримку України Литвою на міжнародній арені — в межах ООН, ЄС, НАТО, інших міжнародних організацій, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Співрозмовники торкнулися й конкретних проектів двосторонньої співпраці. Особливу увагу вони приділили темі електронного урядування. Литовський досвід потрібен Україні у розвиткові нової регіональної політики, місцевого самоврядування, боротьбі з корупцією тощо. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua