"Лівія: між двох вогнів"

Оксана ГОЛОВКО
27 серпня 2011

ГАРЯЧА ТОЧКА. Доки конфліктуючі сторони всіма можливими засобами «ділять» лівійську столицю, Україна евакуює з буремної  країни тринадцять співвітчизників, яких, за повідомленням МЗС,  доправлять до одного з мальтійських портів. Це відбувається  на тлі нещодавнього нападу на  резиденцію посла України у Тріполі. За словами дипломатів, мародери винесли побутову, аудіо- та відеотехніку, та, слава Богу, обійшлося без жертв.

Тим часом ООН погодилась розблокувати півтора мільярда доларів з лівійських рахунків, заморожених ще у лютому. Кошти  планують спрямувати на  нагальні гуманітарні потреби Лівії, але в  обмін на доступ від нової тимчасової влади вимагають взяти на себе міжнародні зобов’язання, а саме провести переговори з усіма племенами та громадами країни і створити належні  умови для переходу Лівії до демократії.

У свою чергу Організація Об’єднаних Націй закликала сторони конфлікту в Лівії вжити всіх заходів для недопущення проявів жорстокості та помсти. Заява ООН з’явилася як реакція на останні повідомлення про те, що і повстанці, і сили, що зберігають вірність Муамару Каддафі, вдаються до масових вбивств та розправ.

Невизначеною залишається і доля самого полковника, місцезнаходження якого невідоме: за його голову то призначають винагороду і обіцяють прощення гріхів тому, хто  першим зрадить останнього бедуїна світової політики, то декларують помилування.  Щоправда,  в обмін на золото й нафту.

Попри запеклі бої і в столиці, і в інших районах країни, повстанці заявили про перенесення свого політичного центру з міста Бенгазі до Тріполі, а  в Парижі вже готуються до  міжнародної конференції «друзів Лівії».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua