"Лондон і Нью-Йорк у Києві"

Олег ГРОМОВ
10 квiтня 2012

ЦІНОУТВОРЕННЯ. Зависокою вартістю житла в Україні вже переймається навіть ООН, яка пропонує сприяти її зниженню.

Здається, що достойна відповідь компаніям-забудовникам та ріелторам, які частенько наполягають на тому, що в Україні порівняно з іншими країнами світу ціни на житлову нерухомість низькі, з’явилася у фахівців ООН. Так, за даними центру новин цієї впливової організації, вартість житла у Києві у прив’язці до середньої заробітної плати наближається до цін у таких дорогих мегаполісах світу, як Нью-Йорк та Лондон.

Водночас, на думку фахівців ООН, Україна володіє хорошим потенціалом для розробки та здійснення ефективної житлової політики. Організація збирається провести оцінку стану житлового сектору нашої країни, однак уже зараз зазначає, що його головною проблемою є надмірна енергоємність.

«За даними Світового банку, витрата енергії на квадратний метр житлової площі в Україні вдвічі вища за показник у Західній Європі. Зростання цін на паливо, споживання енергії у житловому секторі не знижувалося протягом останніх 20 років», — ідеться у повідомленні ООН.

Саме задля розв’язання цієї нагальної проблеми у лютому 2012 року Мінрегіоном і Світовим банком було підписано договір із сприяння відновлення енергоефективності житлового господарства України терміном на три роки.

Втім, керівники девелоперських компаній і будівельних асоціацій все одно твердять, що зависока вартість житла, яка формується в Україні, залежить не від них, а від офіційних та неофіційних чималих платежів, які вони повинні сплачувати різним регулюючим інстанціям. Так, на думку голови ради директорів Конфедерації будівельників України Лева Парцхаладзе, у разі ухвалення так званого законопроекту №9011 про плату за приєднання до мереж суб’єктів природних монополій, вартість житла зросте на 20%.

Забудовники також зазначають, що ціни на нерухомість завищують складні процеси отримання дозволів на будівництво, вирішення земельних питань тощо. Тому і зростає вартість будівельно-монтажних робіт. Так, за два місяці 2012 року, порівняно з аналогічним періодом минулого, цей показник зріс  майже на 18%. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua