"Луганщина розраховує на допомогу іноземців"

Олена ОСОБОВА
19 сiчня 2016

Про бюджет на 2016 рік керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука сказав, що він загалом непоганий. «Але я не можу сказати, що це бюджет розвитку. Якщо в нас заплановані власні надходження до бюджету приблизно 2,4 мільярда гривень, то на видатки — 2,3 мільярда. Тобто на розвиток залишається надто мало», — зазначив він. Але вже не можна зволікати із відбудовою. За словами керівника обласної військово-цивільної адміністрації, генеральний план відновлення інфраструктури області передбачає проведення робіт на 7800 об’єктах. Серед них 6719 зруйнованих і пошкоджених житлових будинків, які потрібно відновити або виплатити людям компенсації. Це також 418 доріг і 32 мости, 170 об’єктів водопостачання та водовідведення, 94 заклади охорони здоров’я та 112 загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів.

На все це потрібна, за розрахунками фахівців обласної ВЦА, непомірна цифра для будь-якого бюджету — 8,8 мільярда гривень.

«Але у мене є надія, якщо не всі повністю, то відсотків 70 планів нам вдасться реалізувати. Єдине, що нас може зупинити, це початок чергового загострення бойових дій», — підкреслив Георгій Тука.

Основні надії пов’язані з участю в долі краю міжнародних благодійних організацій. Та й реалізовуватимуть такі грандіозні плани за допомогою іноземних фахівців.

Наприклад, за словами Георгія Туки, на ремонт доріг загалом в Україні передбачено використати 3,3 мільярда гривень. Він уточнив, що ці гроші нададуть із державного бюджету та міжнародні донори. Частину коштів спрямують і Луганській області. За оцінкою Георгія Туки, ці гроші використають навіть не на ремонт, а по суті на будівництво доріг, бо «ремонтувати те, чого не існує, — недоречно».

Але, за словами очільника Луганщини, тут виникає дуже істотна проблема. В області немає виробничих потужностей для швидкого освоєння таких коштів. Тому якщо вдасться ці гроші залучити, то, припускає Георгій Тука, можливо, залучатимуть працівників не тільки із сусідніх областей, а й запрошуватимуть навіть іноземців. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua