"Луганщині потрібен сучасний кардіоцентр"

Олена ОСОБОВА
26 березня 2016

На Луганщині за допомогою столичних спеціалістів вирішують питання створення сучасного кардіоцентру. Протягом лише одного дня столичні медики обстежили 46 дітей (виявилося, що 14 з них потрібна операція) і два десятки дорослих. Найменшому пацієнтові фахівців з Національного інституту серцево-судинної хірургії імені М. М. Амосова НАМН України ледь виповнилося три тижні. В однієї вагітної пацієнтки у плода було виявлено ваду серця. Цим людям обіцяли безкоштовні операції та обстеження у столичних клініках.

Кардіологічна медицина на Луганщині через бойові дії зазнала катастрофічних втрат: немає доступу до кардіоцентру, який залишився на непідконтрольній території. Там і все обладнання для сучасної діагностики та лікування. Візит на Луганщину кардіологів відбувається в межах проекту «Зупинити епідемію серцево-судинних катастроф», і за останні півроку це другий приїзд столичних фахівців в область. У програмі роботи — огляд пацієнтів, лекції, наукова конференція для колег-фахівців та обмін думками про проблеми системи охорони здоров’я та шляхи розв’язання наявних проблем.

«На сьогодні Луганщина єдина в Україні, де немає ангіографа, тобто апарата, який забезпечує діагностику і за допомогою якого можна проводити лікування інфаркту та діагностику набутих вад серця, — розповідає керівник делегації заступник директора інституту імені М. М. Амосова професор Костянтин Руденко. — Ми домагатимемося, щоб і тут знайшлося де встановити таке ось «важке» обладнання для порятунку життя. Специфіка лікування гострих хвороб серця в тому, що пацієнтам потрібне втручання в перші годину-дві від початку симптомів. Затримка спричиняє збільшення смертності».

За словами Костянтина Руденка, який також є головним кардіохірургом Міністерства охорони здоров’я України, в Донецькій області таку службу вже організували. За оцінкою фахівця, «той рівень інтервенційної кардіології і кардіохірургії, який існував у Луганській області, був дуже високим. І система екстреної допомоги пацієнтам з гострим коронарним синдромом та лікування гострого інфаркту міокарда була однією з кращих в Україні».

Може, головна проблема в області тепер — у браку коштів на купівлю дорогого устаткування? «Ні, — вважає ректор Луганського медичного університету головний хірург області Ігор Іоффе. — Важливо подолати містечковість щодо вибору площ для обласної лікарні».

За словами Ігоря Іоффе, питання про те, щоб придбати обладнання, фактично вирішене. Проблема полягає в тому, що його нікуди ставити — немає приміщення. Завдання обласного департаменту охорони здоров’я спільно з міськрадами Сєверодонецька, Лисичанська, Рубіжного — знайти, де саме таке обладнання розмістити. Такий стан справ просто неприпустимий ще й тому, що вирішено навіть кадрові питання: провідні кардіохірурги, щойно знайдеться приміщення, одразу з’їдуться сюди з міст, де перебувають, зокрема з непідконтрольної території. Як і ті 26 професорів із Луганська, що свого часу переїхали на українську територію разом з медичним університетом.

«Думаю, варіантом розв’язання цієї проблеми було б надання одній з місцевих лікарень на час АТО статусу обласної. Місцеві жителі не тільки не постраждають від таких змін, а й виграють. Адже бюджет області значно більший за будь-який міський, він має змогу витрачати на одне ліжко-місце значно більше коштів, і людям буде надано кваліфікованішу допомогу», — вважає Ігор Іоффе. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua