"Львів забуватиме про хабарі"

26 серпня 2015

До Дня Незалежності львів’яни отримали довгоочікуваний і корисний подарунок. На вулицях міста з’явилася нова патрульна поліція — одна з перших ластівок запроваджуваних у країні реформ. Свідками складання присяги понад чотирма сотнями поліціянтів на площі Ринок стали і містяни, і Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, який запросив до Львова й керівника МВС Арсена Авакова.

Відтепер Львів, за словами Прем’єра, має нове ставлення держави до громадянина. Річ не стільки у формі, скільки в політиці спілкування правоохоронців з кожним українцем, кожним львів’янином. Це реальні зміни, бо досвід столиці свідчить, що патрульним навіть перестали давати хабарі. Відтепер їх гідно зможуть оцінити і львів’яни.

Арсеній Яценюк закликав їх допомагати новим патрульним поліцейським: «Закон єдиний як для поліцейського, так і для громадянина. Це ваша поліція, це ваш захист, це безпека кожної вашої родини і кожного громадянина країни».

Він також пообіцяв не обмежуватися лише поліцією. Бо країні потрібні системні зміни в цілому не лише в правоохоронній системі, а й у системі юстиції. Крім поліцейських, суспільство потребує нових прокурорів, суддів, нової якості поваги до закону й до кожного громадянина.

Серед патрульних поліцейських — Ірина Кульчицька, невістка Героя України генерал-майора Сергія Кульчицького, загиблого в зоні АТО. Арсеній Яценюк вручив їй квіти й висловив упевненість, що вона продовжить справу генерал-майора як заступник керівника місцевої поліції.

По завершенні церемонії складання присяги Арсеній Яценюк запропонував присутнім виконати а-капела гімн України, від чого вся площа сповнилася ствердними словами головної пісні держави.

Львів став другим містом після Києва, де на вулицях патрулює нова українська поліція. На черзі Одеса, Харків, Миколаїв. До кінця року уряд ухвалить відповідні рішення щодо інших п’яти обласних центрів. Крім того, найближчим часом на трасі Київ — Житомир працюватимуть перші представники дорожньої патрульної поліції, а трохи згодом і на всіх автошляхах держави.

Того самого дня разом із випускниками, курсантами Академії сухопутних військ ім. гетьмана Петра Сагайдачного, родичами загиблих героїв АТО Прем’єр побував на відкритті Алеї слави у цьому навчальному закладі. Попри цілеспрямований розвал нашої армії Російською Федерацією та її агентів упродовж двадцяти років і песимістичні прогнози аналітиків, українцям вдалося стримати російську навалу. Зробили це й ті, хто напередодні свята Незалежності стояв на Алеї слави Академії. 

Від імені уряду Арсеній Яценюк висловив вдячність військовослужбовцям за їхню боротьбу та звитягу, за те, що кожен українець може почуватися безпечно, якщо у нас такі нові якісні Збройні сили. «Настане час, коли українські Збройні сили будуть взірцевими Збройними силами країн-членів НАТО», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

Наостанок Арсеній Яценнюк звернувся до військовослужбовців, курсантів академії: «Перед вами дуже складна дорога з відновлення територіальної цілісності української держави. Донецьк, Луганськ і Крим — це Україна. І настане час, коли українські Збройні сили, український державний прапор, українська влада повернуться на наші території. Це наша країна, це наша територія, там наші люди. І ми свою державу нікому не віддамо!»

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua