"Любителів солодкого прирівняли до алкоголіків і наркоманів "

29 лютого 2012

ЗАРУЧНИКИ ЇЖІ. Регулярне споживання жирних та солодких страв викликає зміни в мозку, ідентичні впливові наркотиків або алкоголю. Вчені з університету міста Бостон у США запевняють, буцімто розібралися в причинах виникнення в людей залежності від певних типів їжі.

Відкриття дозволяє пояснити, чому люди, які сидять на дієті, часто не витримують і ще більше налягають на солодкі і калорійні продукти. А пацієнти з розладами харчової системи ніяк не можуть відмовитися від шкідливої для здоров'я їжі.

Для дослідження фахівці використовували нейробіологічні відповіді мозку 155 лабораторних щурів. Першій групі тварин давали протягом п'яти днів стандартну їжу, а потім два дні поспіль продукти з шоколадним ароматом і з великим вмістом цукру.

Друга група отримала тільки звичайне харчування. Кількість споживаної їжі не обмежувалося в обох групах.

Коли перша група гризунів повернулася до звичайного харчування, вони показали менше мотивації до її отримання та навіть відмовлялися від їжі, хоча раніше вона була для них прийнятною. Крім того, щури почали виявляти ознаки занепокоєння.

Проте коли гризунам знову дали солодощі, вони накинулися і об'їлися ними, а симптоми їх неспокою зникли.

Виходячи з цих спостережень, біологи вирішили розглянути роль мозкової системи стресу, що відповідає за рецидив прийому наркотиків або алкоголю. Було встановлено, що під час відсутності в харчуванні солодкої їжі в мозку щурів активувалася вираз гена і білка кортикотропін-рилізинг фактора (CRF) в області мигдалини, яка відповідає за почуття страху, тривоги і відповідної реакції на стрес.

Як пояснюють неврологи, активація CRF під час утримання від калорійної солодкої їжі викликає негативний емоційний стан, що своєю чергою сприяє повторному вживанню шкідливих продуктів, як це відбувається і при інших типах залежності людини.

ТСН



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua