"Майно Бортницької станції аерації віддають в іпотеку"

22 квiтня 2016

Днями Київська міська рада ухвалила рішення про передачу в іпотеку майна Бортницької станції аерації. Кияни занепокоєні: що це означає та чи не погіршиться в результаті цього якість послуг з водовідведення. Фахівці Київводоканалу заспокоюють: ідеться про оновлення БСА.

Чи не найбільший інвестиційний проект в Україні у галузі ЖКГ на сьогодні — це реконструкція Бортницької станції аерації, без нормального функціонування якої неможливе нормальне забезпечення водопостачання Києва та 15 прилеглих до нього міст. Нині через 40-річну експлуатацію основних споруд та обладнання зношені і давно потребують оновлення залізобетонні й металеві конструкції, трубопроводи, обладнання тощо. Питання про необхідність реконструкції порушували неодноразово. Однак конкретні кроки його вирішення, притому на прийнятних для України умовах, спромоглися зробити тільки торік. Так, 16 грудня 2015 року Кабінет Міністрів, ПАТ «АК «Київводоканал» та ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» уклали субкредитний договір про надання позики у майже 108 мільярдів японських єн (приблизно 19,3 мільярда гривень) з терміном погашення 30 років та ставкою 0,1% річних. Але для цього потрібна була застава, якою й стало майно БСА.

«Використати кредит можна тільки після офіційної згоди територіальної громади Києва або уповноваженого ним органу на надання в іпотеку об’єкта реконструкції. Передаючи в іпотеку частину майна БСА, Україна, а саме КМДА та Мінфін, виконує свої зобов’язання в межах кредитного договору. Кредит дасть нам змогу реконструювати Бортницьку станцію аерації, яка забезпечує переробку стічних вод столиці. Однак слід зауважити: всі приміщення, майно та обладнання, які передано в іпотеку, не можуть бути відчужені — вони залишаються в комунальній власності київської громади», — повідомив заступник голови КМДА Петро Пантелеєв.

Отже, сподіватимемося на успіх проекту. Щоправда, це справа не одного дня, адже йдеться про масштабний інфраструктурний проект, який передбачає великий обсяг робіт. За розрахунками фахівців, реконструкція Бортницької станції аерації триватиме до 2023 року. 

Інна МИКОЛАЄНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua