"Макроробота для мікроорганізмів"

Олена ІВАШКО
7 грудня 2012

ЕКОЛОГІЯ

Завдяки сучасній системі біофільтрації стоків у річці Арбузинка побільшало риби

У районному центрі Арбузинка введено в експлуатацію першу чергу локальних очисних споруд. Досі протягом 20 років каналізаційних стоків селища не очищували зовсім, а просто скидали у місцеву річку Арбузинка. Звісно, від таких забруднень страждало довкілля: водойма замулювалася, міліла, заростала очеретом, що загрожувало всьому живому. Річка розташована в басейні повноводного Південного Бугу, тож від її забруднення страждала вся екосистема. Стара система очищення не працювала, а коштів на будівництво нових очисних споруд у бюджеті не знаходилося.

Відтепер, після встановлення сучасної системи фільтрації, в річку Арбузинка виливається звичайна чиста вода. Фото надане автором

Як повідомив заступник Арбузинського селищного голови Олександр Дяченко, чотири роки тому місцевий бюджет профінансував розробку проекту будівництва. Але проект, що існував на папері, так і залишався нереалізованим. Лише в цьому році завдяки обласній владі будівництво очисних споруд розпочалося і успішно завершено.

Будівельники обрали найсучаснішй варіант очисних споруд. Новозбудована станція очищення, розрахована на 300 кубометрів на добу, — друга подібна в Україні. Серед її переваг — висока ефективність очищення стічних вод, економія до 70% електроенергії, повна автоматизація роботи без постійного обслуговуючого персоналу, відсутність вивозу продуктів очищення, відсутність виділення метану і сірководню, в результаті процесу очищення установка виробляє безпечну технічну воду. До речі, відтепер, після встановлення сучасної системи фільтрації, в річку Арбузинка виливається звичайна чиста вода. І, як кажуть місцеві рибалки, риби у річці побільшало.

Метод біологічного очищення заснований на природній властивості мікроорганізмів (бактерій) окислювати органічні речовини, які використовують як джерело живлення. У процесі життєдіяльності бактерій відбувається їхній розпад на нешкідливі. У системі існує п’ять зон обробки стоків, де стічна вода, послідовно перетікаючи з однієї зони в іншу, проходить повне біологічне очищення. За умови грамотної експлуатації системи відсоток очищення доходить до 99.

Будівництво здійснювало ТОВ «ПМК-226», кошти у сумі понад 4 млн гривень надано за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічної компенсації ризику населення, яке проживає на території зони спостереження. Поки що здано першу чергу об’єкта четвертої категорії складності. У перспективі — повне наведення ладу в ситуації з очищенням стічних вод. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua