"Максим Мартинюк: "У державній власності 10 мільйонів гектарів землі""

4 березня 2016

Про це йдеться у сьогоднішньому ексклюзивному інтерв’ю, опублікованому в газеті «Урядовий кур’єр», з головою Державної служби з питань геодезії, картографії та кадастру Максимом Мартинюком.

Помилки виправляють

УК: Чи продумали ви запобіжники від монополізації ринку землі?

— Це обмеження кількості землі в одних руках і не допуск до власності на землю юросіб.

УК: Це на першому етапі чи загалом?

— Загалом. Тому що у випадку з юрособами можуть бути ризики надмірної концентрації землі.

УК: Чи прописали вже, як здійснюватиметься консолідація земель?

— Ще ні. Під час обговорень дійшли висновку, що закон «Про консолідацію» треба писати вже після того, як покаже себе ринок на першому етапі.

УК: Наскільки сьогодні заповнено земельний кадастр? Скільки часу знадобиться для його наповнення та виправлення помилок?

— Кадастр заповнено на 68%. Насамперед тому, що в ньому слабко представлені великі водні об’єкти, річки, водосховища, ліси. Наповнення ДЗК та виправлення у ньому помилок відбувається постійно. В середньому щохвилини в кадастрі з’являється сім земділянок.

УК: Чи працюватиме ринок за наповненості кадастру?

— Звісно. Я категорично не згоден із висловлюваннями, що кадастр не готовий до роботи ринку землі. Подивіться на ринок оренди землі. Він чудово функціонує й без особливих напружень. А він мало чим відрізняється від ринку купівлі-продажу сільгоспземель з точки зору кадастру. І там, і там треба сформувати витяг. Тому якщо буде прийнято політичне рішення і ринок запрацює, кадастр не гальмуватиме його роботи і забезпечить усі його потреби.

УК: До речі, а скільки землі нині у державній та приватній власності?

— У державній власності 10 мільйонів гектарів землі. При цьому умовно вільної (без юридичних обтяжень) — 2 мільйони, з яких придатні для передачі в оренду близько мільйона. Це все доволі умовні оцінки через стару статистичну форму 6-Зем, яку згодом буде замінено новою. У приватній власності — 27,5 мільйона гектарів розпайованих земель. Їх розподілено між сімома мільйонами громадян.

УК: Чи є інформація, скільки з 27,5 мільйона гектарів належить юрособам?

— Нічого не належить.

Продовження інтерв'ю читайте тут.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua