"Мантія уособлює совість і незалежність"

8 квiтня 2011

ПРАВО

Україна націлена на створення судової системи, доступної для кожного її громадянина. Таке переконання висловив Президент Віктор Янукович у ході церемонії складення присяги суддями, вперше призначеними на цю посаду.

Вітаючи правників з важливою для них подією, Віктор Янукович сказав: "Перед вами, новим поколінням суддів, постає відповідальне завдання - конкретними діями змінити ставлення людей до суду як органу, що виконує не лише каральну, а, насамперед, захисну функцію. Судді мають бути совістю громадянського суспільства, арбітрами, які врівноважують інтереси держави, суспільства і громадянина", - наголосив Президент, додавши, що саме від них залежить, чи почуватиметься людина в своїй державі захищеною.

З прийняттям Закону "Про судоустрій та статус суддів" Україна одержала унікальну можливість створити систему правосуддя, яка змогла б ефективно виконати призначену їй роль у суспільстві - стати надійним гарантом захисту прав і свобод людини, переконаний Президент.

Глава держави окремо відзначив, що нова модель кримінального судочинства також має розв'язати низку проблем. Серед них - ефективна реалізація принципів змагальності і рівності сторін, поваги до честі та гідності людини, права обвинуваченого на захист, презумпції невинуватості.

"Завдяки комплексному підходу ми досягнемо бажаного результату в очищенні суспільства від злочинних проявів, з гарантуванням особі права на захист. Найважливішу роль в цьому, звичайно, відведено судам", - підкреслив Віктор Янукович.

"Держава і надалі робитиме все можливе, щоб посада судді залишалась однією з найавторитетніших і шанованих у суспільстві. Але дійсно незалежним правосуддя може стати лише тоді, коли кожен із вас відчує цю незалежність у самому собі", - цитує слова глави держави його прес-служба.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua