"Марсохід «Допитливий» шукає ознаки життя в «геологічній кондитерській»"

8 серпня 2012

ЧЕРВОНА ПЛАНЕТА. Радість, що панувала в Центрі контролю за польотами в Каліфорнії, була безмежною. Оплески, крики, рукостискання, обійми. Усе – завдяки Curiosity. Марсохід зробив те, що він нього чекали, – успішно дістався поверхні Червоної планети.

Після десяти років підготовки, восьми місяців космічної подорожі й зрештою «семи хвилин жаху» – ризикованого проходження атмосферного шару Марсу, мобільна наукова лабораторія готова до початку досліджень.

Її завдання – шукати сліди життя, колишні, а можливо, і теперішні, на поверхні загадкової Червоної планети.

Чарльз Болден, НАСА:

«Сьогодні, прямо зараз, колеса марсоходу почали прокладати новий шлях для людської присутності на Марсі. Curiosity – найдосконаліший з-поміж усіх марсоходів. Зараз він перебуває на поверхні Червоної планети. Він спробує відповісти на старі питання щодо життя на Марсі, а також щодо здатності планети мати життя на ній в майбутньому».

Перші фотознімки, отримані НАСА, не відзначались винятковою якістю. Втім, цього вистачило, аби переконатись у тому, що ризик минув: марсохід дістався планети.

Curiosity здатний робити також кольорові зображення. Перші з них мають надійти наприкінці тижня.

В атмосферний шар Марсу Curiosity увійшов зі швидкістю 21 тисяча км/г. Це в 17 разів перевищує швидкість звуку.

Апарат спускався з парашутом, а мяке приземлення йому забезпечив так званий «небесний кран».

Спочатку марсохід зосередиться на дослідженні поверхні кратера Ґейла – місця свого приземлення.

Цю місцевість вчені називають «геологічною кондитерською». В центрі кратера розташований багатокілометровий насип. Вчені припускають, що це – осадові породи, й вони зявились там, коли на Марсі була вода.

Curiosity – четвертий марсохід НАСА. Перший, Pathfinder, приземлився 1997 року, однак два місяці потому Земля втратила зв’язок з ним. Два інші – Spirit і Opportunity – дісталися Червоної планети 2004-го.

Загалом із 40-ка місій на Марс 26 закінчилися провалом. Наприклад, 1999-го апарат під назвою Climate Orbiter зник під час наближення до поверхні планети.

Місія Curiosity є для НАСА важливим етапом у пізнанні Марсу й водночас фінансово непростим, адже бюджет на космічні дослідження останніми роками значно скоротився.

За словами Джона Ґолдрена, наукового радника Білого Дому, в космічній програмі США стався справжній прорив:

«Якщо у когось виникли сумніви щодо космічного лідерства США, то апарат вагою в тонну, що є результатом американської винахідливості, прямо зараз «стоїть» на поверхні Марсу».

Сотні тисяч людей в різних куточках світу спостерігали за подією. Червона планета вабить загадковістю.

США опинились на крок бижче до здійснення амбітної мети президента Барака Обами. Він вірить у можливість видправлення на Марс астронавтів. Обама сподівається, що в 2030-х роках поверхнею Червої планети пройдуть не лише роботи, але й люди.

Copyright © 2012 euronews



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua