"Маску грецького бога Діоніса знайшли в Туреччині"

9 вересня 2020

Теракотову маску грецького бога Діоніса виявили в стародавньому місті Даскіліоні (Daskyleion), у західній частині Туреччини. Зображення бога виявли в руїнах міського акрополя і, як вважають вчені, це було місце жертвопринесення божеству. Масці приблизно 2400 років.

На додаток до своїх численних обов'язків бога вина, родючості, театру і божевілля, Діоніс був ще й богом маскараду в масках.

Легенда свідчить, що носіння такої маски – це спосіб віддати данину шани Діонісу, грецькому богу карнавалів і маскарадів, що дозволить власнику маски звільнитися від таємних бажань і прихованого жалю. Кажуть, що Діоніс приховував свою особистість і свою владу і вважався покровителем мистецтв.

Розташований на березі річки приблизно у 20 милях від узбережжя Мармурового моря, Даскіліон, згідно з працями давніх літописців, таких як Страбон і Діонісій Галікарнаський, вперше був заселений під час Троянської війни. Місто заселили фригійці у VIII столітті до нашої ери і було завойоване лідійцями 100 років по тому. Легенда свідчить, що місто було назване на честь лідійського царя Даскілоса. Згодом Даскіліон був завойований володарем Персії Кіром Великим у 547 р до н.е. і став столицею перської сатрапії Геллеспонтінської Фрігії. Акрополь був побудований приблизно 500 р до н.е. Це місто було ненадовго захоплене Спартою в 395 р до н.е., але його швидко відвоювали перси, поки Олександр Македонський не взяв його у 334 р до н.е.

Залишки стародавнього міста були виявлені в 1952 році. Розкопки велися з 1954 по 1960 рік і відновилися в 1988 році. З тих пір вони тривають досі.

Археологи кажуть, що в цьому році у лідійській кухні в акрополі міста був виявлений підвал.

«Тривають роботи з отриманню насіння та інших органічних частин з викопаного грунту на лідійській кухні і в її околицях за допомогою процесу флотації», – кажуть вчені.

За словами археологів, завдяки додатковим дослідженням кухні будуть краще зрозумілі харчові звички регіону 2700 років тому.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua