"Матері вклонімося доземно"

Роман КИРЕЙ
13 травня 2016

У селі Чапаєвка Золотоніського району на Черкащині встановили пам’ятник Матері на місці пам’ятника Леніну, знесеного з ініціативи сільських активістів ще 2014 року. Кількаметрова скульптура з жовтого каменю тепер височить у центрі села як нагадування нинішньому та прийдешнім поколінням про величний подвиг матерів, кожна з яких здійснювала його по-своєму, виживаючи сама й захищаючи дітей, зберігаючи й передаючи їм віру в світле майбутнє, любов до життя. 

В очах монумента Матері, відкритого в Чапаєвці, — тривога за дітей і віра в Україну. Фото автораПопри те що відкриття монумента відбувалося під зливою, на урочистий мітинг зібралися місцеві жителі, приїхало чимало гостей. До підніжжя пам’ятника, де викарбувано слова «Матері вклонімося доземно», лягли барвисті весняні квіти від селян і приїжджих.  

Пам’ятник Матері — авторська робота черкаського скульптора Івана Фізера. Зведено його за спонсорські кошти.

Це другий монумент на честь матері, встановлений на Черкащині. У 1984 році у Бровахах, недалеко від Корсуня-Шевченківського, було відкрито пам’ятник  на честь простої жінки Євдокії Лисенко, яка виховала 10 синів і 5 доньок. Усі сини воювали на фронтах Другої світової війни й усі повернулися живими до рідного дому. Це вона навчила їх чесності й порядності, прищепила любов до Батьківщини й урятувала їх своєю молитвою.  Вдячні нащадки посадили поблизу пам’ятника десять тополь і п’ять верб (за кількістю дітей Євдокії), а в сільській школі відкрили музейну кімнату сім’ї Лисенків. Серед багатьох експонатів тут зберігаються 10 пар чобіт і 10 шинелей, у яких сини повернулися з війни.

У переліку матерів, які щодня здійснюють подвиг, виховуючи майбутнє покоління, й 23 Матері-героїні з Черкащини, яких цими днями додав до вже відомих указ  Президента України Петра Порошенка. Цим документом почесне звання «Мати-героїня» присвоєно 1085 українським жінкам з різних областей.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua