"Медична реформа через соціальний захист медиків"

7 вересня 2011

МЕДИЦИНА. Питання соціального захисту медичних працівників та якість їх підготовки є одним з першочергових заходів для Міністерства охорони здоров’я України та місцевої влади в контексті завдань Президента України щодо реформування медичної та соціальної сфери.

У зв’язку з вкрай складною ситуацією, що склалась у країні із забезпеченням медичними кадрами - нині в Україні дефіцит лікарів сягнув 46,9 тисячі (з них понад 6 тисяч у сільській місцевості), а молодших медичних працівників – до 24,5 тисячі, міністр охорони здоров’я України Олександр Аніщенко особисто звернувся з листом до кожного керівника регіону та голів обласних (міських) рад з клопотанням щодо затвердження та підтримки регіональних програм соціального захисту медичних працівників та підняття престижу їх праці. 

Через дію цілої низки факторів у закладах охорони здоров’я спостерігається надзвичайно велика плинність лікарів і медичних сестер, особливо молодих спеціалістів, перш за все внаслідок незадовільних умов праці та побуту, відсутності житла для лікарів тощо. Це ставить під загрозу якість та доступність медичної допомоги для населення, особливо у сільських районах та на депресивних територіях.

Міністерство охорони здоров’я України зі свого боку збільшує обсяги державного замовлення на підготовку лікарів за державним замовленням та щороку розподіляє до двох тисяч лікарів у заклади охорони здоров’я, що розташовані у сільській місцевості. З цього року відповідно до постанови Кабінету Міністрів України цьому контингенту випускників за умови відпрацювання не менше трьох років за направленням і укладення відповідних угод виплачуватиметься одноразова адресна матеріальна допомога в розмірі п’яти мінімальних заробітних плат.

З метою поліпшення соціального захисту медичних працівників МОЗ України вже підготувало проект постанови Кабінету Міністрів України щодо збільшення на 50% посадових окладів лікарів, які працюють у закладах охорони здоров’я сільської місцевості. Проте зусилля МОЗ України щодо стабілізації кадрової ситуації у галузі повинні бути підкріплені реальною допомогою на місцях.

Гарним прикладом для регіонів країни має стати дієва співпраця у цьому напрямі керівництва м. Києва та Київської області спільно з Національним медичним університетом ім. О. О. Богомольця щодо цільової підготовки лікарів на базі університету за кошти регіонів та встановлення надбавок до посадових окладів лікарів столиці.

Олександр Аніщенко у своїх зверненнях до кожного керівника регіону висловив впевненість щодо ефективної спільної роботи МОЗ України та місцевих органів влади у справі поліпшення підготовки та соціального захисту медичних працівників.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua