"Медики розробили медичну карту для воїнів"

27 серпня 2015

На Сумщині розробили дорожню медичну карту реабілітації військово службовців АТО, яка об’єднала під одним дахом усі заклади та установи, задіяні у медичному супроводі бійців. Про це повідомив начальник управління охорони здоров’я Сумської обл держадміністрації Сергій Бутенко, наголосивши на винятковому пріоритеті саме цього напряму роботи. Нині на особливому контролі закладів охорони здоров’я перебувають питання обстеження, лікування та реабілітації земляків — захисників України.

Центром фізичної реабілітації бійців АТО стане обласний лікарсько-фізкультурний диспансер, на потреби якого з обласного бюджету надано понад 800 тисяч гривень. Кошти використають на реконструкцію будівлі та зміцнення матеріально-технічної бази закладу.

З початку проведення АТО у медичні заклади Сумщини звернулися 534 бійці, з яких 283 пройшли лікувальний курс у стаціонарних відділеннях. Істотну допомогу надано родинам загиблих земляків.

Нині учасники АТО та члени їхніх сімей можуть безкоштовно пройти клініко-лабораторні, ультразвукові, рентгенологічні та інші види обстежень в обласному діагностичному центрі. Цим уже скористалися 130 жителів.

А на Тернопіллі з початку проведення АТО за медичною допомогою до закладів охорони здоров’я звернулися понад 620 осіб, які брали участь у бойових діях. Нині у краї створили загальний реєстр демобілізованих. Медики такі списки склали за місцем проживання. Усім, хто потребує реабілітації, пропонують пройти її.

Власне, на лікування та реабілітації бійців АТО депутати обласної ради на одній із цьогорічних сесій вирішили спрямувати до двох мільйонів гривень. Тож, як запевнив в. о. директора департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Віктор Овчарук, учасники воєнних подій на Донбасі  забезпечені препаратами, лікування для них цілком безкоштовне.

Надання медичної та медико-психологічної допомоги учасникам АТО завжди в полі посиленої уваги і місцевої влади, і медиків. Скажімо, Центр медичної реабілітації та лікування воїнів створили в психоневрологічній лікарні. Демобілізовані, які повернулися з фронтових доріг, мають змогу обстежитися та проконсультуватися й у професорів та доцентів Тернопільського державного медуніверситету ім. Івана Горбачевського. До складу цієї оглядової комісії ввійшли кращі хірурги, ортопеди-травматологи, терапевти, неврологи, психіатри, психологи, стоматологи. Крім цього, військовики можуть пройти клінічні лабораторні дослідження чи отримати  медичну допомогу в університетській лікарні. 

Олександр ВЕРТІЛЬ, Микола ШОТ,  «Урядовий кур’єр»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua