"Менше імпорту — менше залежності"

8 вересня 2011

РЕФОРМА. До 1 січня 2012 року НАК «Нафтогаз України» буде реструктуризовано. Про це повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко на брифінгу в стінах Будинку уряду. Створено міжвідомчу робочу групу, яка формує пакет відповідних документів. Наступного року компанію буде приватизовано або виведено на ІРО, або акції буде частково реалізовано через Міжнародну фінансову біржу. Консультанти оберуть найприйнятнішу модель реструктуризації.

Відповідаючи на запитання щодо погашення кредиторської заборгованості «Нафтогазу», міністр пояснив, що зобов’язання буде погашено в ході акціонування компанії: «Всі зобов’язання буде виконано. Продаж акцій забезпечить погашення заборгованості за кредитом».

У ході акціонування планується отримати 7 млрд доларів, що за розрахунками міністерства, має вистачити на збільшення обсягів видобутку та інвестиції з боку держави.

Крім того, до 2015 року Україна намагатиметься скоротити імпорт російського газу приблизно з 40 до 12,5 мільярдів кубометрів, повідомляє Укрінформ. Міністр підкреслив, що перегляд газових контрактів відбуватиметься абсолютно «цивілізовано».

При цьому Україна готова до реекспорту газу в разі, якщо російські колеги наполягатимуть на закупівлі газу в обсягах, передбачених контрактом 2009 року. Тобто, якщо Росія не погодиться на зменшення обсягів купівлі за контрактами 2009 року, Україна придбає законтрактовані обсяги газу і водночас вийде на європейський ринок з продажем газу власного видобутку. Україна також може купити весь газ на кордоні з Росією, а потім виконувати всі експортні контракти на постачання до Європи самостійно.

А компанії, які в результаті реформування НАК «Нафтогаз України» займатимуться транзитом і закупівлею російського газу в Україні, матимуть відповідні контракти з «Газпромом». Міністр також вірить у можливість знайти порозуміння з російськими партнерами щодо зменшення обсягів закупівлі газу. Водночас Україна готова розглядати питання про його закупівлю у Туркменістані, який прагне диверсифікувати експортний вектор.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua