"Мер Вільнюса отримав Шнобелівську премію миру"

30 вересня 2011

КУРЙОЗИ. У США вручили Шнобелівську премію за найдивніші наукові відкриття, які, як доводять організатори, «спочатку викликають сміх, а потім змушують задуматися».

Цьогоріч нагороду в американському Бостоні вручали у 21-ий раз.

Нагороду з біології вручили за ґрунтовне дослідження статевих контактів жуків-златок. Зокрема, в основі дослідження - інцидент, коли жуки цього виду намагалися «полюбитися» із австралійською пляшкою пива.

Ще кілька Шнобелівських премій вручили за дослідження людської поведінки в умовах стресу. Так, наприклад, премія у галузі медицини була присуджена команді вчених з Данії, Бельгії та Австралії, які вивчали, чому люди гірше ухвалюють рішення, коли дуже сильно хочуть в туалет.

Вчені навіть провели серію експериментів і дійшли висновку, що ті, хто відчуває нагальну потребу сходити в туалет, гірше зосереджуються та погано запам’ятовують нову інформацію.

«Шнобель» за відкриття у фізиці отримала французько-голландська команда вчених, які вивчали, чому ті, хто кидають диски, відчувають запаморочення, а ті, хто кидають молоти - ні.

Японські хіміки здобули премію за дослідження того, яка кількість васабі (японського хрону) потрібна, щоби під час пожежі розбудити людину, яка спить.

Премію з математики розділили шість академіків, які упродовж багатьох років наполегливо передрікали кінець світу. "За те, що навчили світ бути обережним з математичними припущеннями", - сказано у рішенні про вручення нагороди. Один з тих лауреатів переконаний, що кінець світу таки настане 21 жовтня цього року.

Шнобелівську премію миру вручили меру Вільнюса, який поїздкою на бронетранспортері привернув увагу до проблем незаконного паркування в місті. Один з автомобілів порушників він просто зім’яв БТРом.

Премію з літератури цього року вручили за теорію структурованого відтягування: техніку, розроблену Джоном Перрі зі Стенфордського університету, яка допомагає завжди працювати над чимось важливим і не відволікатись на щось, що є ще важливішим.

Нагороди лауреатам "Шнобеля" вручають ті, хто раніше отримав традиційну Нобелівську премію.

ВВС



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua