"«Металева корова»"

Владислав ФЕДОРОВИЧ
16 жовтня 2012

НОВИНКА

В Умані з’явилися два молокомати, де можна придбати продукцію від фермера

Владислав ФЕДОРОВИЧ
для «Урядового кур’єра»

Обидва автомати — у будинку побуту «Мрія» та магазині «Фуршет» — встановлені за ініціативи Асоціації виробників молока України і швидко здобули популярність. Як розповіла домогосподарка Галина Тарнавська, вона щоранку купує тут свіже молоко. Воно дуже смачне, відчувається, що натуральне, та й інші його якості, зокрема жирність, задовольняють. Так само оцінюють свіжий продукт інші покупці. Кажуть, із базарним не порівняти, адже там усякого можуть намішати, ще й водою розбавити. А тут свіже й охолоджене прямо від фермера. Вартість літра — сім гривень, можна брати у свій посуд.

— Звичайно, хотілося б молока за ще нижчими цінами, але розуміємо, як  нелегко його сьогодні виробляти, — каже пенсіонерка Олена Маринич. — Людям, які тримають худобу, теж треба за щось жити. І все-таки якість і ціну не порівняти з магазинними, адже там пакет коштує від 12 гривень, а про жирність та інші показники й говорити не доводиться. У мене двоє внуків, яким молоко просто необхідне, але те, що в пакетах, дітям давати не можна через значну кількість консервантів та інших шкідливих домішок у його складі. 

Як підтвердили в асоціації, молоко щодня доставляють сюди від одного з фермерських господарств району, охолоджують та фільтрують. Самі ж автомати також мають систему очищення. Зокрема трубка виливу та ніша для посуду промиваються спецрозчином. За словами консультанта Алли Ляхович, процес забору молока автоматизований і повністю запобігає потраплянню туди мікробів і хвороботворних організмів. Головною перевагою такого продажу є можливість щоденної реалізації без потреби розширення інфраструктури й штату обслуговуючого персоналу. Молокомати є сьогодні у всій Європі, вони здобули не тільки популярність, а й довіру покупців.

До цього варто додати, що завдяки таким автоматам переробники не зможуть наживатися за рахунок необгрунтованих націнок на продукцію. Найближчим часом асоціація планує встановити їх і в інших містах, поряд з якими є господарства — її члени. Головна мета — забезпечити міське населення свіжим молоком високої якості.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua