"Металурги допомогли гірникам"

2 серпня 2011

ДОБРОЧИННІСТЬ. На жаль, доводиться визнати:  про шахтобудівників на державних підприємствах  останніми роками згадують не під час реконструкції чи будівництва вертикальних стволів і капітальних виробок, а лише тоді, коли потрібна допомога для ліквідації аварій.

Як уже повідомлялося в ЗМІ, першими на допомогу гірникам, які загинули на шахтах «Суходольська-Східна» та ім. Бажанова, прийшли трудові колективи компанії «Донецьксталь». Металурги виділили по 100 тисяч гривень сім’ям загиблих шахтарів і по 20 тисяч гривень — родинам травмованих. Причому рішення про суми компенсації по шахті ім. Бажанова приймалося ще до того, як стало відомо про точну кількість жертв аварії.

 «Для нашого підприємства не буває чужого горя, — каже генеральний директор «Донецьксталі» Олександр Риженков. — А трагедія вугільників Донбасу зрозуміла нам ще й тому, бо до компанії «Донецьксталь» входять і вугледобувні підприємства, і збагачувальна фабрика, і шахтопрохідний комплекс. Окрім того, на всіх наших підприємствах діють православні громади, які шанують православні цінності, і тому біль у сім’ях потерпілих ніколи не залишиться там без відповіді».

Прикметно, що шахту ім. Бажанова та Ясинівський коксохімічний завод пов’язують тривалі виробничі відносини: багато членів сімей коксохіміків працюють на шахті, де нещодавно сталася аварія.

Зараз у храмах, збудованих при всіх підприємствах «Донецьксталі», відбуваються молебні за здоров’я травмованих гірників та панахиди за загиблими. А окрім матеріальної допомоги, потерпілим уже запропонована й реальна технічна допомога людськими ресурсами та потенціалом підприємств компанії. Зокрема, на шахту ім. Бажанова від компанії «Донецькшахтопроходка», що входить до «Донецьксталі», відряджена бригада досвідчених прохідників та інженерів, які вже мають сумний досвід ліквідації аварій на шахтах ім. Карла Маркса в Єнакієвому та «Межирічанська» у Львівській області. В минулі вихідні спеціалісти «Донецькшахтопроходки» та працівники шахти ім. Бажанова склали план ліквідації аварії та проведення відновлювальних робіт. Спільно з Інститутом «Донгіпрошахт» також розроблено проект відновлення зруйнованого копра та підготовлено план будівництва нового підйомного комплексу.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua