"Метан піде на-гора"

15 лютого 2012

Марко ТИН
для «Урядового кур’єра»

ПРОЕКТ. У шахтоуправлінні «Покровське» (Донецька область) під час буріння дегазаційної свердловини завглибшки 815 метрів, незважаючи на складні гірничо-геологічні умови, за добу вдалося пройти 518 метрів. Цей показник — рекордний для України, Росії та країн СНД і не поступається темпам подібних робіт світових лідерів використання технології дегазації вугільних родовищ.

Ще рік тому, в лютому 2011-го, Донецька обласна державна адміністрація та ПрАТ «Донецьксталь» уклали меморандум про співробітництво щодо реалізації програми комплексного освоєння запасів метано-вугільних родовищ. Реалізація перспективного проекту дає змогу розв’язувати відразу кілька проблем, серед яких переробка та використання метану, зменшення шкідливого впливу на довкілля та найголовніше — підвищення безпеки праці шахтарів. На одному з етапів програми її учасники взялися до дегазації виробок очисник вибоїв у шахтоуправлінні «Покровське», де нині ударними темпами триває спорудження вертикальних свердловин.

«Досягнута гірниками швидкість буріння є запорукою збільшення навантаження на очисний вибій та забезпечення промислової і соціальної сфери додатковими енергоносіями, альтернативними природному газу», — зазначив у своєму привітанні трудовому колективу голова Донецької обласної держадміністрації Андрій Шишацький. Шахтарі й справді працюють «по-стахановському»: за останні 8 місяців тут пробурили 24 дегазаційні свердловини загальною довжиною понад 18 тисяч метрів зі спеціальною перфорованою частиною. В шахтоуправлінні продовжують удосконалювати конструкції свердловин, технологію буріння, використання прогресивних бурових розчинів та ефективної системи їх очищення.

Як повідомляє прес-служба ПрАТ «Донецьксталь», буріння свердловин для поточної дегазації є тільки попереднім етапом інноваційного проекту, що передбачає вилучення метану із вугільного масиву задовго до ведення тут гірничих робіт. Завдяки цьому вдасться завчасно подбати про безпечні умови відпрацювання вугільного пласта, а також отримати цінний енергоносій — газ метан.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua