"Ми не забуваємо про вас, кримчани"

Микола ПЕТРУШЕНКО
26 червня 2015

Ханський палац у Бахчисараї — єдиний у світі зразок кримськотатарської палацової архітектури. Фото УНIAН

На запитання «Чи вдалий час, щоб писати про пам’ятки?» виконавчий директор громадської організації «Вікімедіа Україна» Наталія Тимків відповідає так:

— Час на таке повинен бути завжди вдалим. Потрібно писати й розказувати про все, що в нас є або було. Не тільки для світу, а навіть самим собі, щоб усвідомлювати, що Україна — це не тільки проблеми та негаразди. І до написання статей у Вікіпедію може долучитися кожен.

У розділі Вікіпедії українською мовою про Крим, його культурну спадщину написано надзвичайно мало — менш як 4 тисячі статей. У російській Вікіпедії про Крим їх понад вісім. Мета конкурсу — наповнення Вікіпедії статтями про пам’ятки культурної спадщини Криму, а таких об’єктів понад 6 тисяч. У межах конкурсу можна створювати статті про культурні установи (музеї, галереї тощо), видатних пам’яткознавців, пам’яткоохоронців, музейників тощо.

— Міністерство культури підтримує проект «Вікімедіа Україна», спрямований на популяризацію української культури. У Криму багато українських патріотів, багато людей, які зберігають свій зв’язок з Україною. Написання статей, розміщення фотографій численних пам’яток всесвітнього, національного та місцевого значення на території Криму — спосіб продемонструвати нашу культурну багатоманітність і нашу єдність, — вважає віце-прем’єр-міністр — міністр культури В’ячеслав Кириленко. — Крим — це рана України і всіх чесних людей світу. І ми повинні нагадувати всім, що півострів окуповано тимчасово.

Цей конкурс статей — продовження фотоконкурсу «Вікі любить пам’ятки». Його ідея — збирання фотографій об’єктів культурної спадщини для ілюстрування статей у Вікіпедії. За змогою організатори планують ініціювати паралельне створення статей англійською та кримськотатарською мовами.

Конкурс триватиме з 26 червня по 31 серпня 2015 року. Під час акції проводитимуть віківишколи для охочих навчитися редагувати Вікіпедію. У відкритому доступі будуть відеоуроки та інші навчальні матеріали.

У межах конкурсу планують охопити такі теми: «Пам’ятки Криму», «Крим в обличчях», «Рухомі пам’ятки Криму», «Культурна установа Криму». Визначення та нагородження переможців заплановано на вересень 2015 року.

Цей конкурс, заявила співзасновник і координатор громадської організації «Крим SOS» Таміла Ташева, нагадає тим, хто залишився на окупованій території, що материкова Україна про них не забуває. Конкурс проводять за підтримки Міністерства культури.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua