"Ми пробудилися в Шевченкові"

Роман КИРЕЙ
11 березня 2016

Черкащани відзначили 202-річчя з дня народження Тараса Григоровича Шевченка біля його пам’ятника в центрі міста. Поезії Великого Кобзаря   «Тим неситим очам», «Давидові псалми», «Заповіт», уривки з інших творів читали як актори, освітяни, літератори, так і всі охочі. Тих, хто разом із квітами до пам’ятника приніс свою любов до творчості Великого земляка, виявилося багато. Лунали й авторські вірші, присвячені Поету. А потім у міському будинку культури імені І. Кулика відбувся концерт-присвята Кобзареві «Ну що б, здавалося, слова…»

До пам’ятника Тарасові Шевченку патріоти принесли свої найкращі сподівання. Фото прес-служби Черкаської ОДА

Урочисті заходи пройшли  також у Моринцях, Шевченковому й Каневі. У вшануваннях, окрім місцевих жителів, узяли участь  віце-прем’єр-міністр — міністр культури  В’ячеслав Кириленко та очільники області. Разом згадували життєвий шлях Тараса Шевченка й підкреслювали безцінність його творчості для нащадків.

Тарасове слово живе, говорили присутні, бо воно про нас, про українців, про наші мрії та сподівання. Шевченкові слова з нами в найвідповідальніші моменти — коли ми виборюємо європейський вибір на Майдані, коли щодня доводимо свою незламність на сході України, відбиваючи зазіхання агресора, коли вболіваємо за долю Надії Савченко та інших бранців. Шевченкові послання, як і за його життя, гартують українців. Ми пробудилися в Шевченкові. Ми пережили єднання всіх в один народ — це і є втілення його заповіту.

На території меморіального комплексу Національного заповідника «Батьківщина Тараса Шевченка» запалили свічки та оглянули музейні експозиції. У Шевченковому поклали квіти до пам’ятника Тарасові Григоровичу, його батьку та матері. Окрім цього, у літературно-меморіальному музеї заповідника відбулося відкриття унікальної виставки робіт українського графіка Івана Їжакевича, який  ілюстрував ювілейне видання «Кобзаря». Діятиме експозиція в Шевченковому півтора місяця.

У Каневі 10 березня з нагоди 155-ї річниці з дня поховання поета в церкві Покрови Пресвятої Богородиці (Тарасовій церкві) відбулися поминальна служба пам’яті Тараса Шевченка, літія священнослужителів різних конфесій за упокій душі Великого Кобзаря, покладання квітів до його могили, а також огляд експозиції Будинку-музею Шевченка.

Книжкові виставки з нагоди річниці від дня народження Т. Г. Шевченка відкрилися в обласній науковій бібліотеці. Літературно-мистецьку подорож «Шляхами великої долі: міста України, де перебував Т. Г. Шевченко» організувала обласна бібліотека для юнацтва імені Василя Симоненка. Виставки творів дитячого образотворчого мистецтва шкіл естетичного виховання області, видатних майстрів пензля влаштували обласні художній та краєзнавчий музеї, музей «Кобзаря» Т. Г. Шевченка. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua