"Ми втрачаємо тисячі життів та мільярди доларів"

12 травня 2011

ДТП

За рівнем смертності на дорогах Україна посідає п'яте місце в Європі

Такі дані у своєму Зверненні з нагоди Дня офіційного відкриття оголошеного Генасамблеєю ООН Десятиліття дій з безпеки дорожнього руху навів Президент Віктор Янукович.

За його словами, рівень оснащення доріг, надійність транспорту і толерантна поведінка учасників руху - визначний показник досягнень кожної країни, культури нації. Проте дані Всесвітньої організації охорони здоров'я та інших міжнародних організацій свідчать про ганебну ситуацію з безпекою дорожнього руху в більшості держав. Щороку в світі від дорожньо-транспортних пригод гинуть понад 1 млн 300 тис. осіб, отримують травми близько 50 мільйонів осіб. За оцінками міжнародних експертів з охорони здоров'я, якщо не вжити термінових заходів до 2020 року, аварії на дорогах стануть головною причиною смертності у світі, випередивши серцево-судинні захворювання та СНІД.

Глава держави наголошує, що за рівнем смертності від дорожньо-транспортних пригод Україна посідає п'яте місце в Європі. За офіційною статистикою, торік в аваріях загинуло 4 709, травмовано - 38 917 осіб. Кожен третій загиблий - молода людина віком до 29 років. Він констатує, що за таких обставин ми фактично втрачаємо на дорогах основу економічного потенціалу держави.

За словами Віктора Януковича, крім непоправних людських трагедій, неспроможність навести лад на дорогах призводить до погіршення іміджу країни та значних матеріальних збитків. Так, за оцінками Світового банку, втрати української економіки від ДТП щорічно сягають 5 млрд доларів. Ситуація на автошляхах України стала нині однією з головних загроз національній безпеці.

Закликавши всі органи державної влади, політичні партії, рухи, неурядові організації та громадян підтримати зазначену ініціативу Організації Об'єднаних Націй, він висловив переконання, що ми зможемо у себе вдома протистояти цій "неоголошеній війні". "Я вже доручив Кабінету Міністрів вжити необхідних заходів задля організації відповідної роботи у поточному році та формулювання перспектив такої діяльності на період десятиріччя", - зазначив Президент. Водночас, на його погляд, будь-які ініціативи державних інституцій неможливі без широкої підтримки суспільного загалу. Увага та небайдужість кожного з нас до безумовного дотримання правил поведінки водія, пішохода, пасажира, виявлені при цьому ввічливість та культура, безперечно, сприятимуть збереженню людського життя.

У цьому контексті глава держави висловив переконання, що перша у світовій практиці Міжпарламентська зустріч з питань ефективності законодавства у сфері дорожнього руху, яку планується провести у Києві в листопаді 2011 року, стане унікальною можливістю обговорити кроки з подолання кризи у сфері безпеки дорожнього руху на регіональному і глобальному рівнях.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua