"Мій дім – моя фортеця"

18 грудня 2015

Паркан, огорожа, пліт, частокіл – усе це назви однієї й тієї ж конструкції, яка з давніх давен і до нині виконує передусім захисну функцію. Щоправда, сьогодні до неї додалася ще одна – декоративна, якій приділяють значну увагу, витрачаючи значні кошти саме на дизайн захисної конструкції. Досить часто це просто захмарні суми, адже окрім власне будівельних матеріалів вартісним є електронне обладнання, яким нашпиговують паркан довкола свого помістя.

Усе починається одразу після відведення земельної ділянки під будівництво. Аби її межі ніхто не змінив, аби не розкрав будівельні матеріали, аби людське око не заздрило і ще безліч «аби», які спонукають майбутнього власника садиби ізолювати себе від решти світу. І залежно від того, які основні функції має виконувати паркан, обирають тип огорожі. Або це будуть металеві паркани і огорожі, або живопліт чи металева сітка.

У цивілізованому світі нас не можуть зрозуміти, вважаючи зведення захисних стін правилами дурного тону. В Україні донедавна чимало хто думав так само. Однак нині ситуація змінилася: на сході країни йдуть бойові дії, різко підскочив рівень злочинності, періодично виникає загроза терористичних актів. Тож тих, хто хоч якось хоче себе убезпечити, вже ніхто не засуджує.

До послуг потенційних клієнтів нині безліч пропозицій на будь-який смак і гаманець. Мабуть, найростішим видом огорожі (особливо для дачної ділянки) буде металева сітка-рабиця. Її переваги очевидні: тіні не дає, захищає від проникнення диких і свійських тварин, демонструє хазяйновитість власника, якщо ділянка у хорошому стані. Проте такий тип огорожі не влаштує тих, хто не хоче бути на виду в сусідів. Ситуацію можна змінити, висадивши вздовж межі кущі.

Дехто взагалі віддає перевагу живоплоту, не використовуючи штучних конструкцій. Це стильно, красиво, однак не дешево і клопітно, адже дерева чи кущі слід висаджувати в 1 — 2 ряди на невеликій віддалі й постійно за ними доглядати..

.Сховатися від чужих очей і захиститися від непроханих гостей допоможе паркан з профнастилу – покритих цинком листів зі сталі різних кольорів, яким можна надати будь-якої форми та розмірів. Такі загорожі не потребують ні особливого догляду, ні фарбування адже зроблені з нержавіючого матеріалу тому й прослужать досить довго.

Куди популярнішим і до того ж екологічно чистим є дерев’яний паркан. Власне під словом паркан здавна розуміли саме дерев’яну загорожу. Вона не лише гарно та стильно виглядає, а й досить міцна. Однак це за умови ретельного догляду та захисту від різних руйнуючих факторів.

Та чи не найкрасивішим типом огорож вважаються ковані. Якось, перебуваючи у Закарпатті, ми просто ходили селом і фотографували ці по справжньому мистецькі шедеври. Оскільки там цей вид ремесла досить розвинений, то і є більш доступним за ціною. До того ж використовують його лише перед фасадом будинку або ж кованими роблять тільки ворота. Загалом же коване огородження є досить дорогим задоволенням і доступне далеко не всім. До того ж його слід встановлювати на надто міцний фундамент і одразу обробити антикорозійним покриттям.

Щоправда, є можливість дещо здешевити ковану огорожу, поступившись ексклюзивністю, використати машинне лиття.. Виробники пропонують набори модулів, з яких легко збирати будь-які конструкції. Їхня якість залежить від використаної сировини, способу лиття, точності форми та досвіду фахівця, який збиратиме конструкцію.

Є, так би мовити, й монументальні огорожі. Передусім це ті, що зроблені з природного каменю. Вони найдовговічніші з усіх видів огорож . До того ж прекрасно вписуються у будь-який ландшафт і можуть бути справжньою прикрасою обійстя.

До цього ж типу належать паркани з бетонних декоративних армованих панелей різних форм. Монтуються вони досить швидко, щоправда, з допомогою спецтехніки. Та й фундамент під них потрібний надміцний.

Менш монументальним, однак більш красивим є цегляний паркан. Матеріалом для нього найчастіше беруть звичайну червону чи облицювальну цеглу. Якщо врахувати, що вони не дешеві, під конструкцію потрібен якісний фундамент і чимало часу для її зведення, а потім і захист кладки звершу, то це досить клопітно й недешево. Однак той, хто хоче мати стильну огорожу, на це не зважає і прагне зробити її довговічною, обробивши матеріал захисним покриттям.

Ми спеціально не наводимо вартість огороджувальних конструкцій, Вона така різна навіть на один  і той самий вид парканів, що зрозуміти механізм ціноутворення і вибрати потрібну модель можна лише особисто, відвідавши склад чи магазин. Єдине, що варто знати – затія ця не з дешевих і вартує тисяч гривень.

Володимир АГАТІЙ 
для "Урядового кур’єра"



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua