"Міліція охороняє бюлетені цілодобово"

Вадим БУЧА
25 жовтня 2012

Вадим БУЧА
для «Урядового кур’єра»

ВИБОРИ. З 23 жовтня розпочали завезення виборчих бюлетенів до окружних виборчих комісій (ОВК). Згідно з чинним законодавством про вибори народних депутатів, охорону бюлетенів під час перевезення до ОВК та територіальних виборчих дільниць, а також у зворотному порядку після завершення голосування здійснюють працівники міліції. Вже зареєстровано доставку документації до 146 з 225 ОВК. Місця зберігання бюлетенів взяті працівниками міліції й нарядами правоохоронних органів під цілодобову охорону. Про це під час урядового брифінгу повідомив заступник міністра внутрішніх справ Віктор Ратушняк.     

Він також нагадав, що, згідно із законодавством, у день виборів працівникам міліції категорично заборонено перебувати у приміщенні, де проходить голосування. Правоохоронці нестимуть службу в окремо відведених приміщеннях, або ж на прилеглій до виборчої дільниці території. Зайти до приміщення, де безпосередньо проходить голосування, працівник міліції зможе з дозволу голови виборчої комісії, його заступника, секретаря, а також у разі порушення громадського порядку чи виборчого законодавства.

Віктор Ратушняк зауважив, що станом на 24 жовтня до органів внутрішніх справ надійшло 3721 повідомлення щодо правопорушень, пов’язаних із виборчим процесом. Серед них 1164 стосуються незаконної агітації, 644 — хуліганські прояви, 464 — виявлення агітаційних матеріалів, виготовлених із порушенням законодавства, 290 — підкуп виборців, 96 — крадіжки, 69 — погрози фізичною розправою, 49 — порушення виборчого законодавства, 30 — нанесення тілесних ушкоджень. Заступник міністра повідомив, що за результатами перевірок цих повідомлень на 241 особу складено протоколи про адмінпорушення. Крім того, порушено 75 кримінальних справ, що не стосуються порушення виборчого законодавства.         

Говорячи про взаємодію з представниками ЗМІ, Віктор Ратушняк поінформував: на сайті МВС є телефони оперативних штабів, тож міліція негайно реагуватиме на повідомлення про порушення, а також надаватиме всю необхідну інформацію. Крім того, правоохоронці надаватимуть всебічну допомогу спостерігачам щодо пересування й відвідування виборчих дільниць, у тому числі тих, що розташовані у спеціальних установах.  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua