"Міністр дякує дніпропетровцям за розуміння"

Олександр БІТТНЕР
8 травня 2012

РЕЗОНАНС.  Що й говорити, не встановлені поки що «відморозки», які наважилися організувати серед білого дня вибухи у Дніпропетровську, поставили на ноги всю міліцію. Але принаймні однієї своєї мети — посіяти всеосяжну паніку — вони не досягли. Завдяки діям правоохоронців вдалося зберегти спокій громадян і уникнути панічних настроїв серед мешканців міста, чому сприяла зокрема і робота психологів, які спілкувалися зі стривоженими людьми, зазначив у ході брифінгу в МВС України міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко. Він також подякував дніпропетровцям за розуміння важливості роботи правоохоронців і сприяння працівникам міліції в забезпеченні правопорядку на території міста.

Щодня вулиці Дніпропетровська патрулюють понад 1,5 тисячі співробітників міліції, військовослужбовців внутрішніх військ МВС, курсантів відомчих навчальних закладів, членів громадських формувань, повідомив міністр. На маршрути патрулювання виходить 521 піший наряд, зокрема 18 — з використанням службово-розшукових собак. Працюють 180 автопатрулів, а в зонах відпочинку з’явилися кілька кінних нарядів. Упродовж останніх днів міліція опитала майже 2,5 тисячі громадян, які могли бути свідками чи очевидцями вибухів. У ході поквартирних обходів правоохоронці відвідали понад дві тисячі помешкань городян, перевірили 1,5 тисячі місць зберігання побутових відходів, а також десятки одиниць залишеного без нагляду автотранспорту.

Ретельно перевірено склади вибухових матеріалів, місця проведення вибухових робіт, задіяний для перевезення вибухівки транспорт і допущених до робіт з вибуховими речовинами осіб. Комісії за участю співробітників МВС здійснили інвентаризацію вибухових матеріалів. До речі, порушень у цій сфері не виявлено. В період з 27 квітня по 3 травня фахівці-вибухотехніки провели 12 оглядів за анонімними чи відкритими повідомленнями про виявлення підозрілих предметів або нові замінування. Посилено охорону більш ніж півсотні стратегічно важливих об’єктів, серед яких насосно-фільтрувальні станції, наземні та підземні споруди метрополітену, об’єкти інфраструктури Придніпровської залізниці тощо.

За словами Віталія Захарченка, за фактами вибухів прокуратура області порушила чотири кримінальні справи, об’єднані в одне провадження. Справу розслідують слідчі Служби безпеки України, а від МВС до цієї роботи та встановлення причетних до злочинів осіб залучено 136 слідчих та майже 600 оперативних працівників органів і підрозділів дніпропетровської міліції. Стан громадського порядку та безпеки людей, як і всі основні механізми життєзабезпечення міста і області, перебуває під контролем правоохоронців.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua