"Мінські угоди отримали черговий ляпас із Кремля"

Юрій МЕДУНИЦЯ
18 вересня 2015

Повна імплементація мирних домовленостей зі стабілізації ситуації на Донбасі, досягнутих свого часу в Мінську, залишається в центрі уваги на європейських і українських теренах. Серед їхніх аспектів особливу увагу приділяють рішенню так званих лідерів так званих ДНР та ЛНР, ухваленому в координації з Російською Федерацією, — про проведення фейкових незаконних виборів 18 жовтня та 1 листопада.

На думку Президента Петра Порошенка, це становить величезну небезпеку мінським домовленостям. «Мінський процес, започаткований 5 вересня минулого року, зазнав дуже потужного удару фактом проведення фейкових виборів 2 листопада минулого року, і я хочу наголосити на великій небезпеці, яку створює рішення про проведення фейкових виборів 18 жовтня та 1 листопада», — заявив Петро Порошенко під час зустрічі з членами Політико-безпекового комітету ЄС.

Таке авантюрне, безвідповідальне рішення потребує чіткої, скоординованої та спільної реакції на потенційну загрозу, створену мінським угодам. Це може мати вигляд продовження та розширення санкцій, забезпечення рішучих кроків для зміцнення оборони не лише України, а й усього Європейського Союзу. «Бо зараз тут іде війна не лише за суверенітет і територіальну цілісність України, а й за свободу, демократію, за європейські цінності», — цитує слова глава держави прес-служба Президента.

Петро Порошенко поінформував поважних гостей про рішення Ради національної безпеки і оборони від 2 вересня 2015 року про розширення переліку юридичних і фізичних осіб Російської Федерації та інших країн, проти яких Україна застосовує економічні санкції та інші обмежувальні заходи. Зроблено це в чіткій координації з нашими партнерами із ЄС, США та інших країн, які забезпечують належну реакцію на анексію Криму і агресію на Донбасі.

Із делегацією згаданого комітету Євросоюзу зустрівся й Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк. Він у доволі різкій формі відреагував на фейкові ідеї фейкових утворень: «Провести повністю незаконні вибори на територіях Донецької і Луганської областей — це рішення не очолюваних Росією терористів, а Кремля. Це чіткий сигнал, що президент Путін персонально не хоче виконання мінських домовленостей».

Напередодні Генасамблеї ООН, підкреслив глава уряду України, президент Путін намагається показати свою добру волю в імплементації мінських угод, «проте Росія навмисне затягує процес імплементації».

«На цій угоді — відбитки пальців Путіна. Усі ми маємо демонструвати потужні і спільні дії проти російської агресії та небажання Росії виконувати мінські домовленості», — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

До слова, не забарилася й реакція зі столиці Євросоюзу. Так, керівник підрозділу з питань Східного партнерства Зовнішньої служби ЄС Дірк Шубель під час засідання Комітету Асоціації Україна — ЄС заявив, що Євросоюз не визнає місцевих виборів, призначених самопроголошеними «ЛНР» та «ДНР». А самі так звані вибори він вважає такими, що підірвуть мирний процес. Адже в такому разі говорити про дотримання норм українського законодавства, стандартів ОБСЄ та спостереження за ними Офіса демократичних інституцій за демократію (ОДІД) ОБСЄ вже не доведеться.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua