"Минуле спонукає до цінностей вільного світу"

19 вересня 2015

Український і польський народи пам’ятають злочини більшовиків. Фото з Урядового порталу

Національний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили» щовересня стає найбільшим осередком нагадування про злочини тоталітарного режиму, який забрав в України мільйони життів. Нинішнє покоління щороку на початку осені засуджує криваве минуле. Керівництво держави під час пам’ятних заходів закладає підгрунтя для покоління прийдешнього: «цього більше ніколи не можна повторювати в майбутньому».

Кілька останніх років на цьому місці разом із керівництвом нашої держави пам’ять загиблих під ритм метронома вшановують і високі гості з Польщі. 17 вересня 2015-го тут під час хвилини мовчання схилили голови Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк та його польська колега Ева Копач. Вона прибула до столиці на один день, лише для того, щоб взяти участь у меморіальних заходах, приурочених Катинській трагедії. Високопосадовці поклали квіти до Меморіалу жертв обох народів, спричинених сталінським режимом. Про невинно закатованих і знищених нагадав молебень.

Опісля слово взяв Арсеній Яценюк. Це місце він назвав територією знущання з людської гідністі і свободи, нагадавши, що тисячі українців, поляків, євреїв та інших вільних людей «було замордовано більшовицьким радянським режимом».

Він попросив присутніх у заповіднику робити висновки, грунтуючись на історичних фактах. «Нацисти і більшовики-комуністи ділили наші країни і знущалися з наших народів. У Бресті нацисти і совєти проводили спільний парад. За нашими спинами було підписано пакт Молотова — Ріббентропа. І саме це стало причиною зокрема Другої світової війни: здача чужих інтересів, щоб начебто втримати свої, — цитує слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ. — На цьому святому для українців і поляків місці ми повинні поклястися в тому, що будемо продовжувати боротьбу за нашу свободу, нашу волю і незалежність. За вільний світ і цінності вільного світу».

Слова про єдність націй Арсеній Яценюк перевів на події сьогодення. Навіть у Биківні він повторював, що в цивілізованому світі немає місця імперським амбіціям, тоталітаризму й диктатурі. Тож той, хто йде цим шляхом, повинен потрапити під Гаазький трибунал.

Єдність Варшави і Києва глава уряду назвав віссю європейського майбутнього обох держав. «Ми були разом, ми є разом і ми будемо разом в нашій спільній боротьбі за наше європейське майбутнє», — резюмував він.

До слова, біля селища Биківня в Київській області — найбільше в Україні місце поховання жертв масових політичних репресій, страчених у Києві органами НКВС у 1930—1940 роках. За даними науковців, там поховано 100—120 тисяч репресованих. І на сьогодні за виявленими документами відомі прізвища понад 14 тисяч осіб.

1995 року в Биківні з’явився Меморіальний комплекс жертвам політичних репресій 1930-х років. Згодом на його основі було створено Державний історико-меморіальний заповідник «Биківнянські могили». У травні 2006-го він набув статусу національного. 

Катерина ЦАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua