"Мінвуглепром — надійний партнер Луганщини"

Олена ОСОБОВА
27 жовтня 2011

УГОДА. Ідеологію соціальної взаємодії між вугільними підприємствами та територіями, для котрих вони є бюджетоутворюючими, закладено в основу договору, який підписали представники Луганської облдержадміністрації, обласної ради та Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.

Характеризуючи ситуацію у вугільній галузі, голова облдержадміністрації Володимир Пристюк зазначив, що для Луганщини вона є одним з основних напрямків промисловості. Ринкова вартість вугілля останнім часом зростає, і тому профільна галузь при добрій організації може давати позитивний економічний ефект. Однак сьогодні тут виникли труднощі з рентабельністю вугільних підприємств державної форми власності.

«Реальним шляхом підвищення їхньої економічної ефективності може бути передача в оренду або концесію», —  вважає В. Пристюк. При цьому він підкреслив, що на Луганщині вже є позитивні приклади такого державно-приватного партнерства.

«І ці підприємства не тільки стабільно працюють, своєчасно виплачуючи зарплату працівникам і відрахування до бюджетів, а й підтримують соціальну сферу своїх міст. Однак я вважаю, що питання соціальної підтримки потрібно закріпити у відповідних концесійних договорах вугільних підприємств», —  наголосив керівник облдержадміністрації.

До того ж, на його думку, самі концесійні виплати було б доцільно спрямовувати не до держбюджету, а повертати територіям для розв’язання їх соціальних негараздів , у тому числі пов’язаних з екологією і закриттям шахт, які вже виробили свій ресурс (зокрема  на працевлаштування колишніх шахтарів).

Міністр енергетики та вугільної промисловості Юрій Бойко, зокрема, зазначив, що Луганщина дуже значуща для України у галузі вуглевидобутку та забезпечення енергетичної безпеки країни. «У той же час край має чимало проблем, розв’язання яких вимагає втручання органів центральної влади», —  визнав він. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua