"Мін’юст відкрив доступ до реєстрів детективам НАБУ"

Ірина ПОЛІЩУК
29 грудня 2015

Днями в Центрі підготовки кадрів Міністерства юстиції пройшла навчання перша група детективів Національного антикорупційного бюро, яким Мін’юст відкрив доступ до Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

«Фахівці Міністерства юстиції вже провели навчальний курс із користування реєстром актів цивільного стану для детективів Національного антикорупційного бюро. Детективи здобудуть навички роботи з базами даних, які використовуватимуть у розслідуванні корупційних злочинів», — зазначив профільний міністр Павло Петренко.

За його словами, цей реєстр найповніший серед усіх, якими опікується Мін’юст. Він містить оцифровану інформацію про громадян України, їхні родинні зв’язки, зміну прізвищ, укладання шлюбу чи розлучення з 1936 року.

«Закликаю детективів відповідально використовувати інформацію з реєстру, адже вона має персональний характер, — наголосив Павло Петренко. — Наше міністерство гарантує співпрацю в підключенні бюро до всіх реєстрів і баз даних, якими воно оперує. Ви вже маєте доступ до реєстру бізнесу й нерухомості. Відсьогодні ви так само підключені до реєстру актів цивільного стану. Одразу після Нового року ми підключимо детективів до спадкового реєстру та реєстру доручень. Тож фактично матимете доступ до всіх основних баз даних, які нині є у країні й ними оперує Міністерство юстиції».

Голова Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник зауважив, що детективи НАБУ будуть єдиними представниками правоохоронних органів, які матимуть доступ до даних Державного реєстру актів цивільного стану громадян.

«Це дуже важливий реєстр, адже він дасть змогу виявляти пов’язаних осіб. Наші чиновники, на жаль, на себе рідко що реєструють. Зазвичай майно оформлено на підставних осіб, родичів. І цей реєстр сприятиме виявленню таких пов’язаних осіб», — сказав очільник НАБУ.

Він подякував міністрові юстиції за конструктивний підхід у роботі з підключення детективів до реєстрів. «Наші органи, крім Міністерства юстиції, дуже важко діляться своїми реєстрами, хоч це прописано в законі про Національне антикорупційне бюро», — зауважив Артем Ситник.

Сподіваємося, що така відкритість сприятиме пошуку нелегальних активів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua