"Місія ООН продовжить моніторинг"

11 вересня 2015

В Україні уважно ознайомилися з 11-ю доповіддю Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), яка охоплює період з 16 травня до 15 серпня 2015 року. Зібрана Моніторинговою місією ООН з прав людини інформація стала черговим свідченням вкрай негативного впливу російської агресії проти України на ситуацію з правами людини. Чітко констатовано вплив зовнішніх чинників, зокрема постачання з території РФ військових сил, озброєнь і боєприпасів на Донбас.

Доповідь має важливе значення як документування злочинів, скоєних підтримуваними Росією незаконними збройними формуваннями на сході України. Серед зафіксованих місією фактів — масові вбивства цивільних, викрадення людей, тортури, сексуальне насильство, примусова праця та вимагання грошей, зазначено у коментарі вітчизняного МЗС.

Підкреслено, що всупереч нормам міжнародного права та Конституції України незаконні збройні формування в окремих районах Донеччини й Луганщини створюють власні адміністративні псевдо?структури й видають квазіпаспорти місцевим жителям.

Значну увагу приділено ситуації в окупованому Криму, де системно порушують права кримських татарів і етнічних українців. «Переконані, що гострота і масовість проблеми з дотриманням прав людини російською окупаційною владою потребує окремої розгорнутої доповіді УВКПЛ», — йдеться в коментарі.

Українська сторона високо оцінює діяльність УВКПЛ та Моніторингової місії з прав людини в Україні. Їхня діяльність сприяє неупередженому інформуванню міжнародного співтовариства про стан дотримання прав людини в умовах, спричинених російською агресією проти України. Результати напрацювань місії, яка діє в Україні на запрошення уряду з 15 березня 2014 року, стали дієвим аргументом на користь ініціювання рішення на подовження мандату моніторингової місії до 15 березня наступного року.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua