"Мисливці льодовикового періоду їли вовків"

28 травня 2020

Щелепи вовків зі стоянки поруч з містом Брно. (Фото P. Wojtal et al. / Journal ofAnthropological Archaeology, 2020)

Майже 30 тисяч років тому європейські мисливці їли м’ясо вовків: про це свідчать сліди оброблення на кістках хижаків. Раніше вважалося, що на вовків полювали тільки заради шкур.

Те, що в хід йшло ще й м'ясо, показало повторне дослідження вовчих кісток з двох стоянок недалеко від чеського міста Брно. На них дійсно є порізи, що залишилися від зняття шкур, але також є і сліди оброблення — порізи, які могли утворитися тільки в тому випадку, якщо тушу ділили на частини. І справді — нерозумно викидати м'ясо, особливо коли з ним сутужно, відзначають дослідники, що опублікували результати своєї роботи в Journal of Anthropological Archaeology.

Кістки вовків зі слідами оброблення. (Фото: Фото Piotr Wojtal / Science in Poland)

На одній із стоянок знайшли також кістки інших тварин, печерних левів, бурих ведмедів, росомах і лисиць, яких теж могли їсти. Правда, кісток цих тварин виявилося порівняно небагато.

Три роки тому інша група вчених опублікувала статтю про кістки печерних левів з іспанської печери. Вони датуються більш пізнім часом — близько 14,8 тисячі років тому. Автори статті 2016 року прийшли до висновку, що головною метою мисливців були шкури печерних левів, які могли використовувати як килими.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua