"Мистецький дебют у Луврі"

Тетяна КРОП
13 листопада 2012

УПЕРШЕ

З 21 листопада шедеври українського скульптора Іоанна  Пінзеля гостюватимуть у Франції

Тетяна КРОП
для «Урядового кур’єра»

Відвідувачі експозиції в Луврі зможуть побачити 27 робіт з України руки славетного скульптора із Львівської національної галереї мистецтв, тернопільських обласних  краєзнавчого та художнього музеїв, Музею мистецтв Прикарпаття з Івано-Франківська.

Широкомасштабний проект виставки в Луврі  започаткований 2009 року. Його реалізують у рамках тристоронньої угоди між Міністерством культури України,  Львівською національною галереєю мистецтв і Лувром.

«Виставка робіт Пінзеля в Луврі — це безпрецедентна культурна подія, яка відкриває Європі майстра світового масштабу і сприяє створенню позитивного іміджу України, багатий культурний спадок якої є частиною культурної спадщини Європи», — зазначив міністр культури Михайло Кулиняк. Він повідомив, що на підготовку цього проекту українська сторона виділила понад 2,5 мільйона гривень. Половину цієї суми витратили на реставраційні роботи, рівень яких високо оцінили французькі фахівці.

«Я радий, що завдяки такому чудовому митцю, як Іоанн Георг Пінзель, протягом трьох місяців Україна буде в центрі уваги Лувру та всієї Франції», — сказав Посол Франції в Україні Ален Ремі. На його думку, дві держави мають великий простір для розвитку співпраці й реалізації різноманітних культурних проектів. «Нинішній рік був насичений цікавими подіями, — зауважив пан Ремі. — Одна з них — великий виставковий проект «Нормандія в живописі», який стартував у Львові, щойно завершився в Києві й помандрує до Дніпропетровська. Експозиція з 57 картин французьких імпресіоністів, яка передає естафету виставці Пінзеля, чудово ілюструє наші можливості співпраці».

Директор Національного науково-дослідницького реставраційного центру України Світлана Стрельникова розповіла про перебіг реставраційно-консерваційних робіт з відновлення скульптур, що експонуватимуть. За її словами, твори перебували в аварійному стані: мали серйозні втрати деревини, з деяких осипалася позолота, були ушкодження, завдані жуком-точильником. Та завдяки копіткій праці фахівців очолюваного пані Світланою центру та Львівської національної галереї мистецтв, у залах якої два роки тривала реставрація, дерев’яним скульптурам вдалося повернути належний вигляд. При цьому немає жодних порушень авторського задуму.

Світлана Стрельникова повідомила, що експонати вже доставлені в Париж у нормальному стані. Тож сподіватимемося, що мистецький дебют України в Луврі буде вдалим. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua