"Митці налаштовують на позитив"

6 сiчня 2017

У столичному Будинку художника розгорнуто Всеукраїнську  різдвяну виставку. Експозиція підбиває підсумки діяльності Національної спілки художників за минулий рік. У ній представлено  понад чотири сотні художніх робіт різних жанрів і  стилів. Серед авторів — відомі майстри образотворчості: харків’яни Юрій Вінтаєв, Віктор Ковтун, Віктор Чаус, одесити Анатолій Горбенко, Сергій Лозовський, Петро Нагуляк, кияни Василь Андріяшко, Віра Баринова-Кулеба, Іва Павельчук, Олексій Петренко, закарпатці Андрій Іванчо, Золтан Мичка та багато інших. Чимало й молодих імен. Виставка налаштовує на позитив. Художники змальовують традиції і звичаї нашого народу, звертаються до стародавніх міфів та легенд, традиційних біблійних тем. І кожен твір відображає відчуття гармонії людини і природи, сповнені вірою у кращий прийдешній день.

Премію імені Михайла Дерегуса в номінації «живопис» отримав Роман Петрук з Луцька. Фото автора

Урочистості  відкриттю  виставці додало нагородження лауреатів премій імені Катерини Білокур та Михайла Дерегуса. Ними стали подружжя  Тетяна та Сергій  Колечки з  Києва за серії гарячої емалі «Українські мотиви»,  «Святкові», «Скіфська доба», «Українська міфологія».

Такі «Закохані» в Марка Галенка. Фото автора

Премію імені Михайла Дерегуса в номінації «живопис» отримав Роман Петрук з  Луцька за живописну серію творів «Портрети сучасників», у номінації «графіка» — Тетяна Животкова з  Києва  за серію робіт у техніці акварелі «Прохорівські враження». Перший заступник міністра культури  Світлана Фоменко, яка вручала премії, зазначила: «Міністерство підтримує виставку. Також хочу поінформувати, що  Кабінет Міністрів ухвалив постанову, згідно з якою  вже з 2017 року премії в галузі культури і мистецтва буде унормовано, вони становитимуть  20 тисяч гривень. Таку суму не соромно вручити митцеві за роботу».  Виставка триватиме  до   15 січня.

Світлана СОКОЛОВА
  для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua