"Митні спрощення полегшать рух товарів"

6 листопада 2015

Уряд вживає заходів у законодавчій та практичній площині, які покликані збільшити обсяги вітчизняного експорту. Йдеться зокрема про спрощення митних процедур і поліпшення іміджу України перед іноземними інвесторами. Таку позицію висловила заступник міністра економічного розвитку і торгівлі — Торговий представник України Наталія Микольська.

«Верховна Рада ратифікувала Угоду СОТ про спрощення процедури торгівлі, що насамперед передбачає низку спрощень і пришвидшень процедур митного і навколомитного контролю. Угода зокрема передбачає створення «єдиного вікна», тобто установи, куди експортер або імпортер подаватиме пакет документів. Це значно спростить і пришвидшить оформлення товарів», — пояснила фахівець. Ще одне важливе нововведення стосується процедури митного оформлення за копіями документів: «Раніше, щоб здійснити митне оформлення, треба було чекати всіх оригіналів документів, тепер для цієї процедури можна надавати лише копії. Це значно скоротить, а головне — здешевить процедуру для перевізника, оскільки товар не затримуватиметься на митниці, а обігові кошти не заморожуватимуться».

Основний ефект від ратифікації угоди, на переконання Торгового представника України, полягає у збільшенні обсягів експорту. «В Україні експорт зазвичай становить 50% ВВП. І зараз ми маємо його збільшувати. Водночас спрощення й пришвидшення всіх митних процедур сприятиме здешевленню товарів, а отже — зростанню експорту.

Від цього залежить добробут українців, економічна ситуація в країні й надходження іноземних інвестицій», — цитує слова посадовця прес-служба Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Крім законодавчих кроків, Мінекономрозвитку вживає заходів практичного спрямування задля залучення інвестиційних коштів і пошуку торговельних партнерів України. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua